Зарков ще пита Конституционния съд за едно от големите правомощия на главния прокурор

Крум Зарков

© Надежда Чипева, Капитал

Крум ЗарковИзбори 2022

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви пред БНТ, че би внесъл искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, ако има основания за това, но му се струва очевидно, че той има голямо доверие на мнозинството на този Висш съдебен съвет (ВСС).


"Това, което ще направя по тази тема, което е далеч по-реалистично, и мисля, че ще остави по-трайна следа, че работим много активно да се обърнем към Конституционния съд за един въпрос за тълкуване по отношение на едно от големите правомощия на главния прокурор, а именно - осъществяване на "надзор за законност", което ние считаме, че се тълкува от прокуратурата по много по-широк начин, отколкото е бил залегнал в главите на хората, които са писали Конституцията", уточни Крум Зарков и допълни, че този въпрос трябва да мине през Министерския съвет и се надява да бъде факт в началото на септември.


Надява се също Конституционния съд да вземе решение и по друго дело, което третира изтеклия мандат на инспектората към ВСС - дали остава съответният орган, докато се избере друг, или не. Посочи, че не само инспекторатът, а много други органи в България са с изтекъл мандат и не са били подновени по една или друга конюнктурна причина.
За решението да се откаже от депутатската работа, приемайки да стане служебен министър, отбеляза, че ще бъде член на БСП и след като вече не е министър. "Но в този момент, когато се виждаха предизвикателствата пред страната ни и вярвайки, че имам какво да направя, за да преодолеем препятствията, за които говорим, не се поколебах дори и за секунда" да стане правосъден министър.


В отговор на въпрос за поголовните уволнения и нови назначения от служебния кабинет Зарков коментира, че нямало правителство в България, което да не е било обвинявано в реваншизъм. Дебатът обаче поставял по-големия въпрос - как се случват назначенията в България на държавните служители и дали не трябва да се направи конкурсно начало и стабилност на държавната служба.
Конкретно в Министерството на правосъдието са показали дух на приемственост, каза още служебният министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK