Общината въвежда спирки "По желание" в София

Общината въвежда спирки "По желание" в София

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

От 13 август на градския транспорт в София ще бъдат въведени спирки "по желание" на няколко автобуса, обяви във "Фейсбук" зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.


Пътуващите с автобусите 1, 3, 4, 26, 27, 42, 58, 59 и 63 трябва да знаят, че е нужно да натиснат STOP/СТОП бутоните, за да не бъде пропусната спирката, на която искат да слязат. Шофьорите също имат ангажимент да следят къде има хора за качване или за слизане.

Целта е така да се повиши средната скорост на градския транспорт, с което ще се оптимизират както разписанията, така и разходите по тези линии, отбелязва зам.-кметът.


С пропускането на спирки вече са били ускорени автобусни линии и по тях времето за пътуване намаляло с до 10 минути. Спирките "По желание" ще допринесат за намаляването на вредните емисии и на градския шум, уточнява още Кръстев.
Всички спирки "По желание" ще бъдат обозначени със стикери, а в атобусите също ще бъдат разлепени стикери показващи как се уведомява шофьорът при желание за слизане. В сайта на Центъра за градска мобилност в раздел разписания ще бъде публикувана информация за всяка линия, по която има спирки "По желание".


Наесен Кръстев се ангажира да предложи на Столичния общински съвет всички спирки на територията на общината да станат "По желание" по примера на редица европейски държави.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK