Едно наум: Какво остава да се довърши по газовата връзка с Гърция

Диспечерски център, с. СтамболийскиЕдно наум" е рубрика, в която "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от текстове, изказвания и фото и видеоматериали, които трябва да се четат или гледат с едно наум.


Министерството на регионалното развитие разпространи днес снимки, направени преди два дни по време на инспекцията на българската част на Междусистемната газова връзка Гърция-България, които следва да онагледят "незавършени обекти по трасето на газовата връзка".


Газоизмервателна станция.

© МРРБ

Газоизмервателна станция.
Бързото пускане на обекта в експлоатация е обществено значимо, защото на него се разчита да доставя по-евтиния природен газ от Азербайджан и така да се намали общата цена на горивото. В отсъствието на тези доставки днес Комисията за енергийно и водно регулиране вдигна цената на природния газ за август с 60%, но държавният газов доставчик "Булгаргаз" планира поевтиняване след като интерконекторът заработи.


От встъпването на служебното правителство има спор с кабинета "Петков", чиито представители уверяват, че всичко е завършено като строеж. Има и упреци, че сегашният кабинет умишлено бави документите на проекта.


В описанието на снимката се казва, че изображението е на диспечерски център в с. Стамболийски и недовършен канал към сградата.

© МРРБ

В описанието на снимката се казва, че изображението е на диспечерски център в с. Стамболийски и недовършен канал към сградата.


Инспекцията, от която са снимките, беше извършена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. След проверката Шишков сравни обекта с "една луксозна сграда с мебели, на която не е пуснат ток и няма хубав достъп до нея".


Довеждащ път към диспечерския център.

© МРРБ

Довеждащ път към диспечерския център.


"И да ви кажа днес ние газ не открихме, открихме неприключили строителни работи", заяви на свой ред и вицепремиерът Христо Алексиев. Изказването му вече беше опровергано от компанията оператор, която уточни, че тръбите са под налягане от средата на юни за тестове на съоръжението.

Кранов възел 6. С. Тракия

© МРРБ

Кранов възел 6. С. Тракия


На снимките, разпространени днес, се вижда неасфалтиран път, немонтирани ограничителни колчета, технически съоръжения, покрити с найлони, материали върху палети - гледки, обичайни за церемониите "рязане на лента", с каквито публиката е свикнала. По-проблематично изглеждат снимките, описани като недовършен противопожарен водопровод и недовършен канал.


Недовършен противопожарен водопровод.

© МРРБ

Недовършен противопожарен водопровод.


Днес министър Шишков каза, че "към днешна дата част от проблемите са започнали да се решават".


Компанията строител си даде срок най-късно до 8 септември да довърши недовършеното и да получи всички необходими разрешителни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK