Мартин Димитров: Кабинетът трябва да осигури газ до пролетта, не до края на годината

Мартин Димитров: Кабинетът трябва да осигури газ до пролетта, не до края на годината

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Редовно правителство може да има чак в началото на ноември, а тогава ще е много по-трудно да се договарят каквито и да било количества газ. затова сега трябва да се намерят за целия отоплителен сезон. Това коментира икономистът Мартин Димитров, който бе депутат от "Демократична България" в предаването "Въпросите" по ТВ1.


Коментарът му е по повод думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов, че стремежът е да се намери газ до края на годината, а редовното правителство да прецени какви договри да осигурява след това.


Договорените от кабинета "Петков" 7 танкера втечнен газ - 3 до края на годината и 4 следващата, които трябва да бъдат потвърдени, идват с посредничеството на ЕК и те трябва да бъдат взети или да се осигури по-евтин газ, допълни Димитров.
Подчерта, че Европа има проблем с газа за тази зима, а за следващата ще е по-подготвена и Москва знае това и го използва.


Според него управляващите трябва веднага да поискат среща в Турция, за да се потърсят възможности за доставки на газ. Оценката му е, че служебният кабинет не се занимава с важните въпроси, а със странни като даде за пример промените, свързани с кандидатурата на България за ОИСР. Коментира, че освен това в момента Гърция е разширила терминала си за втечнен газ на остров Ревитуса и е време да се осигурят слотове за доставки там, тъй като не е известно докога ще са налични.


Димитров смята, че Русия ще продължи натиска си над Европа и по линия на петрола заради безизходицата, в която се намира очаквайки бързо да приключи с Украйна, което не успява да постигне.


Допълни, че въпреки количествата ядрено горива за АЕЦ "Козлодуй" за три години напред, вече трябва да се работи по това централата да може да мине на алтернативно гориво заради несигурността на доставките от Русия, които се виждат при газа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK