Фандъкова успокои, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен

Йорданка Фандъкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка ФандъковаИзбори 2022

Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на газ - това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на "Нова телевизия". Вчера тя се срещнала с министъра на енергетиката Росен Христов, който я е уверил в това.


По думите й "Топлофикация София" предоставя отопление на около 1 млн. души и тази услуга няма алтернатива. "Затова е важно, че заплахите, които чухме в последните дни на предишния председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред", каза столичният кмет.


Тя коментира и дълговете на "Топлофикация София". "Всички сме притеснени след последното решение на КЕВР от тази седмица за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас. И за гражданите, и за бизнеса това са непосилни цени. "Топлофикация София" купува газа на същата цена. В същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газ от КЕВР 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегават час и е непрекъснато трупане на нови задължения", посочи тя.
Уточни, че очакванията са само за август от тези разлики "Топлофикация София" да натрупа нови 52 млн. задължения. "Това са неразплатени сметки към "Булгаргаз". Необходимо да се търси общо решение", добави кметът на София.


Фандъкова подчерта, че абонатите не могат да се натоварват с ново покачване на цените на топлинната енергия, но в същото време е ясно, че загубите за "Топлофикация София" ще продължават да се трупат. "Затова ще продължим разговорите за това да търсим заедно решението за цялата система, защото дружествата в енергетиката са като скачени съдове", посочи тя. Фандъкова не мисли, че ще има поскъпване на парното и топлата вода в София. "Решението е на КЕВР. Не сме водили разговори, но цената е определена от предишния състав от 1 юли и тя ще бъде валидна за началото на отоплителния сезон", каза кметът.


На въпрос за пестене на енергия в обществените сгради Фандъкова заяви, че в сградите на общинската администрация със сигурност отоплението ще намали. "Надявам се за училищата, детските градини и болниците да нямаме проблем. Много е важно учебната година да започне и да продължи в нормален ритъм след годините на пандемия. Разглеждаме административни сгради и улично осветление", обясни тя и изрази надежда и да не се налага въвеждане на режим на тока в София.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK