ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Къде са един милион лева, или история за дострояване на спортна зала в кв. "Лозенец"

Спортната зала на ул."Люботрън" 12

© Максим Караджов

Спортната зала на ул."Люботрън" 12Недостроена спортна зала в кв. "Лозенец" даде Столичната община за безплатно ползване за срок от 30 години. Сдружение на известния гимнастик Йордан Йовчев ще я дострои и превърне в център за спортна гимнастика. Средства за довършването й е имало преди години - около милион лева - осигурени чрез друга общинска сделка, но не са стигнали по предназначение и управлявалите и тогава София общинари от ГЕРБ не дават ясен отговор. Пред новия проект може да има и други трудности, предупреждават съветници и чакат отговори от кмета.


Предистория и къде са 1 млн. лева


В момента триетажната сграда на ул. "Люботрън" 12 е изоставена, пълна с боклуци и в нея се събират бездомници. Тя е изградена до покрив през 1988 г. за физкултурен салон и плувен басейн на 21-во училище "Христо Ботев", за което буквално е залепена. Защо Столичната община толкова години не се е погрижила за довършването й, за да има къде учениците да спортуват? Имало е опити, казва районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов и показва решение за това на Столичния общински съвет (СОС) от 11 юни 2009 г.


"Учил съм в 21-во училище и когато още я строяха, се говореше, че ще е за басейн и физкултурен салон към него. През 1990 г. строителството спря и постепенно там стана кочина. Откакто съм кмет, многократно съм искал средства за обезопасяването й, но от общината ми отказват. През 2009 г. Столичният общински съвет е решил да продаде съседен общински имот и с парите да се довърши залата. Парцелът е продаден, но парите после не са били използвани за това", разказа Павлов.
В решението на СОС от 11 юни 2009 г. наистина изрично се посочва, че постъпленията от приватизацията на съседен имот трябва "да бъдат ползвани целево за изграждане на покрит плувен басейн и физкултурен салон към 21-во СОУ "Христо Ботев". Целта е със сравнително малко средства да се дострои триетажната спортна база, където учениците, а и всички деца от "Лозенец" да плуват и играят целогодишно.


През април 2010 г. общината продава на търг съседния имот на единствения кандидат - "Евроарт-2004" ЕООД. С парите от тази приватизация - 1.11 млн. лева, се разпорежда Специализираният общински приватизационен фонд (СОПФ). На следващата година след търга негов председател става Орлин Алексиев от ГЕРБ, който ръководи и комисията по бюджет и финанси на СОС до 2019 г.


Тези 1.11 млн. лева не са инвестирани в спортната зала. Къде са отишли те - с този въпрос "Дневник" потърси Алексиев, но телефонът му постоянно даваше заето.


На последната сесия на СОС (21 юли), когато се гласува недостроената спортната зала да се даде на Йовчев за 30 години, общинският съветник Николай Велчев от БСП запита същото. Отговори му Татяна Георгиева от ГЕРБ, която от 2007 г. е общински съветник, а сега ръководи комисията за младежта и спорта. "Две години по-късно (след търга) в район "Лозенец" е изградена детска градина, в която са инвестирани 2.7 млн. лева, без да е продаден друг общински обект. Така парите са върнати повече от двойно в района, целесъобразно според мен", подчерта Георгиева.


Доста импровизиран отговор, но от ГЕРБ реално няма какво да кажат - тези пари са потънали и повече никога няма да се появят, коментира районният кмет Павлов.


Сградата има Акт 14 и ако беше достроена тогава, сега щяхме да имаме спортна база, от която общината да печели и гражданите да ползват, критичен е и Велчев.


Все едно нищо не е било: Сега ГЕРБ ще спасява залата


Къде са един милион лева, или история за дострояване на спортна зала в кв. "Лозенец"

Точка IV от решението на СОС от 11 юни 2009 г. изисква постъпленията от приватизацията на съседния имот да се ползват целево за изграждане на покрит плувен басейн и физкултурен салон към 21-во училище "Христо Ботев"

© Район

Точка IV от решението на СОС от 11 юни 2009 г. изисква постъпленията от приватизацията на съседния имот да се ползват целево за изграждане на покрит плувен басейн и физкултурен салон към 21-во училище "Христо Ботев"

Миналото лято Георги Георгиев от ГЕРБ, тогава председател на финансовата комисия, поде кампания за спасяване на спортната зала чрез публично-частно партньорство (ПЧП). По това време бяха приети промени в наредбата за управление на общински терени за спортни бази в София, с които ПЧП беше улеснено, а срокът - удължен до 30 години.


Във видеоклип в социалната мрежа Георгиев и колегата му Симеон Колев вдъхновено предлагат СОС да открие конкурсна процедура за ползвател на общинската зала, който да я дострои. "В нея могат да участват само спортни клубове и федерации. Без търгаши и без търговски дружества - това е спортен обект и в него ще се спортува", призовават Георгиев и Колев.


През април на конкурса се явява само един кандидат, както и при всички останали конкурси за безплатно даване на общински терени в София за спортни бази. Сдружението "Спортен клуб по гимнастика и фитнес стрийт Уоркаут България" с председател Йордан Йовчев печели търга. Столичната община дава безплатно право на строеж за срок от 30 години - до 2052 г.


Проектът не предвижда плувен басейн. Не е ясно и дали триетажната сграда ще бъде съборена или достроена. Предвижда се голямо кафене и магазин за спортни стоки на партера, на горния етаж е залата за спортна гимнастика със съблекални, а на последния - администрацията. Прогнозната стойност на проекта е 1.26 млн. лева, (почти колкото "изчезналите" пари, осигурени през 2010 г.).


Клубът на Йовчев няма тези пари, но негов спонсор - "Европроект билдинг" ЕООД, ще ги даде. Компанията строи жилищни сгради, участва и в изграждане на газопроводи в консорциум с руски компании.


Проблем: Имотът със залата е общ с 21-во училище


Цялата процедура за даването на сградата може да зацикли, защото имотът през 2019 г. е бил обединен в общ с този на 21-во училище със заповед на главния архитект на София Здравко Здравков. Така новият терен е с предназначение "за училище, административна сграда и спорт".


"Сливането на двата имота - на спортния обект и на училището, поставя под въпрос изобщо сключването на сделка по реда на Закона за физическото възпитание и спорта, тъй като имотът след 2019 г. вече е за нужди на образованието, а не на спорта. Професионалното ми мнение е, че сделката ще е нищожна и е необяснимо упорството на мнозинството в СОС за сключването й по този начин", предупреди юристът Борис Милчев, общински съветник от "Демократична България".


А 21-во училище нуждае ли се от физкултурен салон?


Дали 21-во училище "Христо Ботев" има нужда от нов физкултурен салон, а и от плувен басейн? Директорката д-р Мая Ангелова казва, че не е запозната с процедурата и не знае дали е договорено учениците да ползват безплатно бъдещата спортна база.


В договора на общината със сдружението на Йовчев кметът Фандъкова е записала, че залата ще се ползва свободно 8 часа седмично от ученици от района и още 8 часа - от граждани на общината, както и 8 часа месечно - от деца и младежи с увреждания. Районният кмет ще следи за спазването на клаузата. През останалото време спортна зала "Лозенец", както ще бъде назована, ще е с платен достъп.


Столичната община е осигурила пари за довършване на залата още през 2010 г., но те са били похарчени за друго. За какво и защо не е изпълнено решението на СОС с получените от приватизация пари да се дострои общински плувен басейн и спортна зала на ул. "Люботрън"12, където децата да спортуват? На тези въпроси очаква отговор и съветникът Николай Велчев, отправил ги е на 28 юли в официално писмо до кмета Йорданка Фандъкова.Партерът на недовършената сграда

© Максим Караджов

Партерът на недовършената сграда


Партерът на недовършената сграда

© Максим Караджов

Партерът на недовършената сграда


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK