Днес е един от най-големите християнски празници - Успение Богородично

Днес е един от най-големите християнски празници - Успение Богородично

© Лили ТоушекИзбори 2022

Християните отбелязват днес един от най-големите празници през годината - Успение на Пресвета Богородица. Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.


Денят е популярен като Голяма Богородица и почитан заради многото именици.


Това е денят, в който Дева Мария завършва земния си път на 64-годишна възраст и отива при Сина си в небесата. Три дни по-рано Архангел Гавриил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното желание на Богородица е да види светите апостоли заедно и по чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос - в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата ѝ.
Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа ѝ с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни".


В памет на явяването на Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".


Хиляди именици на Голяма Богородица


Мария е най-популярното женско име в България - носят го близо 110 хил. жени. В последните десет години то държи второто място по брой новородени момичета, които са били кръстени така. Имен ден празнуват също Марийка, Мара, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Панайот, Преслав и Преслава.


Катедралата "Успение Богородично" във Варна

© Цветелина Белутова, Капитал

Катедралата "Успение Богородично" във Варна


Денят е официален празник на град Варна, чийто катедрален храм носи името му. Празнуват също Несебър, Стражица, Ихтиман и Шипка


Успение Богородично ще бъде отбелязано с литургии в цялата страна. По традиция сред най-тържествените е тази в Троянския манастир "Успение Богородично", който отбелязва храмовия си празник. След нея ще има литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до параклиса, изграден на мястото, където тя извършила първото си чудо.


В народните традиции


Според народната традиция на Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.


Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK