Съдът: Рашков незаконно е уволнил бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР

Стефчо Банков

© Скрийншот Фейсбук/Новините на NOVA

Стефчо БанковИзбори 2022

Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в Министерството на вътрешните работи (МВР) Стефчо Банков, който беше уволнен от бившия вътрешен министър Бойко Рашков, а впоследствие си намери работа в прокуратурата, е осъдил вътрешното министерство. Това съобщава в. "Сега", позовавайки се на решение на Административния съд София град, с което заповедта за уволнението на Банков е отменена.


Банков беше уволнен през юли миналата година. Той твърдеше, че Рашков е осъществил "терор" и е "изчиствал неудобните служители", но според дисциплинарната комисия на вътрешното министерство това е уронване престижа на МВР и затова беше освободен.


Според съда заповедта за уволнението на Банков е издадена при съществено нарушение на правилата. Министърът не е изпълнил задължението си преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша Банков, или да приеме писмените му обяснения и така е нарушил правото му на защита. По закон служителят трябва да се изслуша преди издаване на заповедта за налагане на дисциплинарното наказание, но след като служителят се е запознал с резултатите от извършеното разследване, със събраните материали и с направените заключения. Съдът се съгласява и с една от тезите на Банков пред съда, а именно, че изказванията му по адрес на министъра са израз на конституционното му право на изразяване на мнение. Дадените оценки засягат личността на министъра, а не уронват престижа на институцията МВР, приема съдия Цветанка Паунова.
Според нея изявленията на Банков са лични срещу Рашков, а не срещу МВР. Уволненият дори казва, че в МВР работят честни и безпартийни държавни служители и че "Вътрешна сигурност" никога не е подслушвала политици. Освен това изявленията са направени от Банков в негово лично качество, а не в качеството му на директор на "Вътрешна сигурност" и медиите са придали тежест на публикациите си, като са писали, че Банков е шеф на дирекцията.


Според решението, което не е окончателно, изказаното мнение не само не противоречи на моралните и етичните норми, но е и защитено от конституцията. Съдия Паунова отбелязва, че ако правата и доброто име на министъра са накърнени, тогава може да бъде водено дело за обида и клевета.


След като беше уволнен, Банков стана съдебен помощник във Върховната касационна прокуратура.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK