Прокуратурата е осъдена за над 1 млн. лв. от фирма по делото "Октопод"

Фирма "Голд лизинг" е една от претърсените по време на акцията и по делото "Голям Октопод", а разследващите изземат всички компютри и 63 чувала с оригинална документация, липсата на която блокира работата на дружеството.

© Юлия Лазарова

Фирма "Голд лизинг" е една от претърсените по време на акцията и по делото "Голям Октопод", а разследващите изземат всички компютри и 63 чувала с оригинална документация, липсата на която блокира работата на дружеството.Избори 2022

Върховният касационен съд (ВКС) осъди прокуратурата да плати обезщетения от над 1 млн. лева на фирма "Голд лизинг", която по времето на ГЕРБ и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов бе свързана с акция "Октопод", като беше обявена за едно от "пипалата" му, съобщава lex.bg.


Решението на ВКС е окончателно, не може да бъде обжалвано и идва 12 години след шумната акция "Октопод", разделена по-късно на няколко дела - "Голям Октопод" за тежки икономически престъпления, "Нежен Октопод" с обвинения за сводничество и проституция, както и "Малък Октопод" - за рекет и принуда. Единствено последното дело стигна до съдебна фаза - първо в Софийския градски съд, след това бе прехвърлено в спецсъда със създаването му през 2012 г., а сега отново се връща в СГС след закриване на специализираното правосъдие.


Фирма "Голд лизинг" е една от претърсените по време на акцията и по делото "Голям Октопод", а разследващите изземат всички компютри и 63 чувала с оригинална документация, липсата на която блокира работата на дружеството. Липсват лигинзови документи, договори, погасителни планове, счетоводна документация и т.н., а прокуратурата отказва да я върне. Заради това "Голд лизинг" губи клиенти и не успява да събере задълженията по лизинговите договори, заради което завежда искове срещу държавното обвинение, припомня още lex.bg.
Исковете са за над 1.6 млн. лв. имуществени вреди и още 50 000 лв. неимуществени вреди. На първа инстанция Софийският градски съд ги отхвърля, но преди 4 години апелативният отменя решението и осъжда прокуратурата да плати над 800 000 лв. за имуществени вреди и обезщетение от 3000 лв. за морални.


Върховният касационен съд осъди окончателно прокуратурата да плати имуществени и неимуществени обезщетения на обща стойност 1 031 319.19 лева. и допълнително близо 30 хил. лв. разноски по делото.


Миналата година прокуратурата беше осъдена да плати общо над 400 хил лв. обезщетения на фирма "Кепитъл лизинг" АД, която също беше сред свързаните с акция "Октопод" и беше обявена за едно от пипалата му.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK