Бившият шеф на Патентното ведомство обяви уволнението си за реваншистко (допълнена)

Смяната на директора на ведомството беше една от множеството рокади в администрацията, извършени от служебния кабинет.

© Юлия Лазарова

Смяната на директора на ведомството беше една от множеството рокади в администрацията, извършени от служебния кабинет.Избори 2022

Днес отстраненият миналата седмица от длъжност директор на Патентното ведомство Таня Найденова определи действията на служебния кабинет като реваншистки. Тя даде специална пресконференция по темата в БТА, на която заяви, че уволнението ѝ е "незаконосъобразно, некоректно и неморално".


На 10 август със заповед на премиера Гълъб Донев Министерският съвет освободи Таня Найденова от длъжността председател на Патентното ведомство, като назначи на нейно място проф. Владя Борисова. Последната заемаше длъжността в продължение на една година - от средата на 2021 г. до юни 2022, по време на служебните кабинети на Стефан Янев. Впоследствие Корнелия Нинова я смени именно с Найденова.


Таня Найденова (доскоро Найденова-Митова) е кадър на БСП и се приема за част от близкото обкръжение на лидера на партията. От 2003 до 2011 г. е била общински съветник на БСП в София, както и кандидат-депутат от червената партия. През февруари Нинова я назначи в борда на Държавната консолидационна компания (ДКК), а от 3 юни - начело на Патентното ведомство.
В периода 1998 - 2014 г. Найденова-Митова е представлявала в Патентното ведомство различни български и чуждестранни фирми. През 2014 г., когато на власт беше правителството на Пламен Орешарски, подкрепяно от тогавашното парламентарно мнозинство на БСП и ДПС, Найденова-Митова също беше председател на ведомството.


"Аз не съм калинка"


На пресконференцията днес Найденова заяви, че заповедта за уволнението ѝ е издадена "без уважение към институцията Патентно ведомство и без уважение към държавността в България".


"Аз не съм калинка", заяви уволненият председател и посочи, че има нужния опит и експертиза за тази длъжност още от 1997 г. По думите ѝ след нейното отстраняване напрежението в държавната администрация е "неимоверно високо", а служителите на институцията са потресени от смените. Според нея поне би трябвало някой да обясни причините за уволнението ѝ.


Найденова каза още, че била разбрала за заповедта за уволнение по време на своя отпуск от секретарката си, която също била в отпуск. "В мое отсъствие ми се събират нещата и се изнасят от кабинета ми, госпожата (проф. Владя Борисова - бел.ред.) се настанява на другия ден, аз дори не съм подписала заповед за прекратяване на моята дейност като председател на Патентното ведомство", каза тя.


В чужбина без отпуск или командировка


В отговор на твърденията на Найденова обаче, късно следобед от Министерството на икономиката и индустрията изпратиха становище по темата, в което заявяват, че след встъпването в длъжност на служебното правителство, дни наред председателят на Патентното ведомство не е посещавала работното си място, като пред колегите си е обявила, че е в чужбина.


Направена от тях справка показала, че в този период Таня Найденова не е имала нито подписано разрешение за използване на платен годишен отпуск, нито е била в командировка. Това на практика означава, че тя еднолично е взела решение да не се явява на служебното си място, с което е блокирала дейността на Патентното ведомство, твърдят от Министерството.


Анализ на състоянието на институцията, изготвен от новоназначения директор Владя Борисова е показал, че за 2 месеца управление на Таня Найденова, общият брой на дните ѝ в командировка са 16 или близо един календарен месец, ако се сметнат съботите и неделите. Общата стойност на тези командировки възлизала на 11 394 лв., което означава, че председателят на Патентното ведомство е надвишила полагащите ѝ се разходи за командировки с близо 7 хил. лв. за краткия си период на управление.


Според становището на Министерството на икономиката самата проф. Борисова е била освободена от същия пост преди 2 месеца без предизвестие и мотиви, като на нейно място е била назначена Таня Найденова, въпреки "редица успехи" по време на година и половина нейно управление на ведомството.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK