Ремонтът на ключовата ул."Филип Кутев" в София започна, но кога ще свърши е неизвестно

Ремонтът на ул. "Филип Кутев" започна при кръстовището с ул. "Атанас Дуков".

© Максим Караджов

Ремонтът на ул. "Филип Кутев" започна при кръстовището с ул. "Атанас Дуков".Ремонтът на ул. "Филип Кутев" започна в участъка от ул. "Атанас Дуков" до ул. "Сребърна", съобщават от Столичната община. Трасето на ремонта е 600 м, а изпълнител е "Главболгарстрой-Инфраструктурно строителство" АД. В съобщението на общината не се посочва срок, в който ще приключат строителните дейности. На запитване на "Дневник" от общината поясниха, че засега не може да се посочи точна крайна дата, защото не се знае ще има ли дъждове. "В такива случаи с Акт 10 работата се спира", добавиха от общината, но обещаха по-късно да кажат колко работни дни са договорени с фирмата-изпълнител.


"Четири месеца ни казаха, че ще работим и до 20 декември трябва всичко да приключи", обясниха работници на обекта. Дали зимата трябва да се полага асфалт или ремонтът и в този случай (както при бул. "Тодор Каблешков") ще се отложи за пролетта, когато е по-подходящо времето за тази дейност, питаха се граждани, живеещи наоколо.


По-късно от общината след проверка потвърдиха за "Дневник", че по-голямата част от ремонта трябва да приключи до края на годината, "ако дотогава няма обилни снеговалежи, които да забавят строителните работи". През декември не се поставя последният, износващ пласт на асфалта, тъй като температурата трябва да е над 5 градуса. Затова този пласт ще се положи през пролетта, но дотогава движението по ремонтирания участък на "Филип Кутев" вероятно ще бъде пуснато, заявиха от общината. След запитване на "Дневник" от фирмата-изпълнител отговориха, че договореният срок с общината за ремонта е 135 дни, смятано от 15 август, което значи края на декември. "Няма да се поставя износващият пласт асфалт, ако тогава е студено и мокро времето", повториха същото условие и от "Главболгарстрой-Инфраструктурно строителство" АД.
Обновяването на улицата започна през 2019 г. с първия участък от бул. "Черни връх" до ул. "Атанас Дуков", който е завършен. Сега проектът предвижда следващата отсечка до ул. "Могилата" да има две пътни платна, тротоари и LED улични осветителни тела. Ще бъде продължен и водопроводът до ул. "Сребърна". Ще се направят ново отводняване, канали, тръбна и ел. мрежи, както и реконструкция на съществуващ газопровод, уточняват от общината.


Ул. "Филип Кутев" е основен маршрут за автомобилното движение от бул. "Черни връх" към кв. "Витоша" и Студентски град. В тази посока през следващите месеци алтернативният вариант е по ул. "Сребърна", покрай входа на Зоопарка и по ул."Могилата". За живеещите и работещите в отсечката на ремонта ще се осигурява достъп откъм бул. "Черни връх". За складовите бази връзка ще има откъм ул. "Сребърна", обещават от общината.


Трасето на ул. "Филип Кутев" е продължение на разширения бул. "Тодор Каблешков" и е част от бъдещия вътрешен ринг на София, който трябва да облекчи трафика в центъра. В капиталовата програма на общината за 2022 г. за този ремонт, както на бул. "Тодор Каблешков" и други улици са отделени общо 62.7 млн.лева. От тях 70% са осигурени със заем от Европейската инвестиционна банка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK