Здравните власти намаляват периода на карантина и изолация заради COVID-19

Здравните власти намаляват периода на карантина и изолация заради COVID-19

© Велко АнгеловИзбори 2022

Здравните власти решиха да намалят периода на карантина и изолация заради коронавируса. Пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че изолацията на заболелите от COVID-19 вече няма да е 10 дни, а 7. Карантината за контактни лица пък ще е 5 дни, а не 7, както е досега.


Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на последните 90 дни са преболедували COVID-19, както и тези, които в рамките на последните 3 месеца имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна ваксина.


Ангел Кунчев подчерта, че решението е взето от експертния съвет, който след встъпването в длъжност на служебния здравен министър Асен Меджедиев заседава всяка седмица. Той допълни, че подобна практика с намаляване на периода на карантина и изолация се прилага вече в много страни в Европейския съюз, както и в САЩ, Канада и Австралия.
Новата мярка влиза в сила в четвъртък (18 август). Намалената продължителност за карантина и изолация ще се прилага поне една седмица, като след това ще се мисли дали мярката трябва да продължи да действа в този си вид. Всички, които се намират в карантина или изолация в момента, ще се възползват от новите срокове, каза още Ангел Кунчев. Техните имена ще бъдат автоматично свалени от системата в момента, в който изтече срокът от 5 или 7 дни.Все още не е мислено за отмяна на задължителното носене на маски в градския транспорт. Главният държавен здравен инспектор уточни, че това ще стане, ако продължи тенденцията на намаляване на заболелите, починалите и заетите места с болни от коронавирус в болниците. По думите му намаляването на карантината и изолацията е първа стъпка към охлабването на мерките. Ангел Кунчев изнесе и данни, че спадът на заболеваемостта на седмична база е 12% за страната и 24% за София.


Здравният министър Асен Меджедиев добави, че е разпоредил вече да не се чакат поне 5 души за отварянето на флакон с ваксини, за да бъдат използвани всички. "Ако трябва, само един човек ще се ваксинира с отворения флакон. Ваксини имаме достатъчно", каза още той.


Министърът допълни, че се надява до края на седмицата да се възстанови със задна дата изплащането на бонусите на лекарите за всяка поставена ваксина.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK