Деница Златева е новият изпълнителен директор на "Булгаргаз"

Деница Златева

© Юлия Лазарова

Деница ЗлатеваИзбори 2022

Бившият вицепремиер в служебния кабинет, назначен от Румен Радев през 2017 година Деница Златева е назначена за директор на "Булгаргаз", съобщи Би Ти Ви.


"Булгаргаз" е договорният партньор на руската "Газпром", която през април спря доставките на газ за България. Това означава, че Златева би водила преговорите с руския газов гигант, ако служебното правителство ги поднови. Тя няма професионален и експертен опит в енергетиката, но през 2020 г. е назначена от тогавашния директор а "Булгаргаз" за началник на управление "Административно".


Дружеството фактически има и нов борд на директорите, след като четирима от петчленния управителен съвет са заменени. Освобождават се изпълнителният директор Людмил Йоцов и членовете на борда Анжела Славова, Антон Адамов и Стефан Войнов. Председателят му Иван Топчийски запазва поста си.
В борда влизат Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Веселин Синабов, който е работил в държавния газов оператор "Булгартрансгаз" и в частната "Овергаз".


Деница Златева беше вицепремиер по европредседателството в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2017 г. с премиер Огнян Герджиков. През 2008 - 2009 г. е началник кабинета на заместник министър-председателя по въпросите на еврофондовете Меглена Плугчиева. От 2009 до 2013 г. е депутат в европейския парламент, а след това става депутат в 42-то Народно събрание от БСП. От 27 януари 2017 г. е служебен заместник министър-председател, отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС.


Златева бе международен секретар на БСП по времето на Сергей Станишев, а след това е смятана за част от вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова.


Миналата година Велизар Енчев, кандидат за депутат от гражданската квота на партията, критикува Златева, че била част от "кохортата на ГЕРБ" и била назначена от Борисов. Тогава над 250 социалисти, членове на Националния съвет на партията, председатели на общински и областни партийни структури, Младежкото обединение, кметове, общински съветници и редови членове я подкрепиха с декларация.


Деница Златева и в момента е член на Националния съвет - широкото ръководство на БСП.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK