Прокуратурата отказа да разследва Кошлуков за документно престъпление

Прокурорът е посочил, че е изискал информация за стажа на Кошлуков от НАП, НОИ и СЕМ, но самият той не е бил търсен за обяснения.

© Цветелина Белутова

Прокурорът е посочил, че е изискал информация за стажа на Кошлуков от НАП, НОИ и СЕМ, но самият той не е бил търсен за обяснения.Избори 2022

Прокуратурата е отказала да образува наказателно наказателно производство срещу генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за документ с невярно съдържание, в който е деклариран стаж в партийната телевизия "Алфа". Това е решил прокурорът от Софийската районна прокуратура Иван Иванов като документът е публикуван на станицата на гражданско сдружение БОЕЦ, които подадоха сигнала срещу Кошлуков през февруари.


Кошлуков беше кандидат за генерален директор на БНТ през 2017 година, когато Съветът за електронни медии (СЕМ) предпочете Константин Каменаров. Тогава, за да докаже изискването за пет години стаж в телевизия, Кошлуков беше посочил, че е работил като програмен директор на телевизия "Алфа" (от 2016 и 2017 година). "Алфа" е собственост на формацията на Волен Сидеров, споделя много от официалните тези на руската пропаганда, а през последните години често е била санкционирана от СЕМ за нарушения на основни принципи от Закона за радиото и телевизията.


При избора на Кошлуков за генерален директор - през 2019 година тази информация вече отсъстваше от официалната му биография. До проверката по случая се стигна, след като от гражданското сдружение повдигна въпроса дали действително Кошлуков е работил в телевизия "Алфа" както се посочва в документа му за стаж. Без този стаж той не изпълнява необходимите изисквания за участие в процедурата.
В постановлението се посочва и че за престъплението е предвидена сравнително кратка относителна погасителна давност от 5 години, която вече е изтекла (декларацията за стаж е подадена през юли 2017 г.) и дори и да е извършено престъпление, то няма как да бъде разследвано.


Освен това прокурор Иванов е посочил, че е изискана информация за стажа, деклариран от Кошлуков, от НОИ, СЕМ и НАП. Самият той обаче не е бил разпитван по случая, а прокурорът мотивира решението си с това, че: "При условие че лицето действително е имало неправомерно (в това число и престъпно поведение), то чрез снемането на обяснения ще бъде уведомено за проверката и би му се предоставила възможност да противодейства и да опита да заблуждава органа, който я извършва".


"За периода от 03.01.2017 до 01.07.2017 г. е деклариран трудов договор между партията и Емил Кошлуков с регулярно заплащани осигурителни вноски", посочва прокуратурата.


За работата на Кошлуков в "Алфа" са разпитани свидетели, които твърдят, че той е участвал в срещи, коментирал е работата на телевизията и е правил бележки по конкретни дейности на служителите, но не е подписвал документи, тъй като е имал "представителни функции". За това Кошлуков е получавал средно 1000 лв. на месец, посочват свидетелите.


От постановлението с отказ да се образува досъдебно производство се разбира, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров не е дал обяснения по случая, въпреки че на 19 юли излязоха медийни публикации, в които се посочваше, че Сидеров е бил разпитван в Главна дирекция "Национална полиция" за стажа на Кошлуков.


За да реши да откаже да образува досъдебно производство прокурор Иванов е посочил и че описаните в сигнала на БОЕЦ твърдения не са документна измама, а мнението на държавното обвинение е, че изискването за стаж е формалност.


"Посочените декларации имат за цел само да предоставят формален достъп на лицето до изборната процедура за поста. Процедурата съставлява сложен фактически състав, състоящ се от четири етапа и с формални правила. Т.е. заемането на длъжността не е в пряка причинно-следствена връзка от съставянето на декларация, а зависи от много допълнителни условия и самостоятелна преценка на външен орган", допълва в решението си прокурорът.


Конкурсът се провали през юни, а в началото на юли се разбра, че настоящият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков вероятно ще остане неопределено време на поста, а Съветът за електронни медии (СЕМ) няма да започне нова процедура за избор скоро. Причината за забавянето е, че един от осемте участници - Ирина Величкова, е подала жалба.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK