Властта иска да настани делегираните европрокурори в бившата централа на СДС

Сградата, която е частна държавна собственост, ще бъде предадена на Висшия съдебен съвет.

© Велко Ангелов

Сградата, която е частна държавна собственост, ще бъде предадена на Висшия съдебен съвет.Избори 2022

Сградата на бившата централа на СДС на ул. "Г.С. Раковски" №134 в София ще е най-вероятно седалището на европейските делегирани прокурори. Това съобщи пред БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.


"Много е вероятно, в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. "Г.С. Раковски" 134, тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи", каза Зарков.


Сградата, която е частна държавна собственост, ще бъде предадена на Висшия съдебен съвет, а той на свой ред трябва да я предостави целево на делегираните европрокурори, поясни министърът. В момента те са деветима, но следва да бъдат избрани още 6.
С промени в Закона за съдебната власт българските представители на европрокуратурата получиха право на своя самостоятелна администрация, сграда, деловодство и регистратура, с идеята да са максимално независими.


Сградата на ул. "Раковски" 134 беше централа на СДС от учредяването на съюза след свалянето на тоталитаризма, но правото му да я владее изцяло беше отнето след като загуби политическо влияние. В последните години на адреса бяха настанени НФСБ и "Воля". Според Закона за политическите партии право на държавни помещения имат формациите, получили над 1% на парламентарни избори, ако са се явявали самостоятелно, и над 4%, ако са били в коалиция

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK