Върховен съд потвърди, че "Брикел" може да работи (допълнена)

Кадърът е от посещението в "Брикел" на тогавашния премиер Кирил Петков

© Правителствена пресслужба

Кадърът е от посещението в "Брикел" на тогавашния премиер Кирил ПетковИзбори 2022

Върховният административен съд (ВАС) разреши на ТЕЦ "Брикел" да продължи да работи, с което потвърди сходно решение на административния съд в Стара Загора.


В края на юли кабинетът "Петков" реши да затвори ТЕЦ "Брикел" до отстраняване на пропуските в дейността ѝ след като проверка и на място установи "умопомрачаващи" нарушения.


ВАС се е произнесъл само за предварителното спиране на изпълнението на заповедта на РИОСВ - Стара Загора, но не и по отношение на твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда.
Върховните магистрати приемат, че обсъждането на твърдените в жалбата на РИОСВ - Стара Загора, нарушения от страна на "Брикел" във връзка със замърсяване на околната среда е извън предмета на правния спор относно предварителното изпълнение на заповедта. Тричленният състав на ВАС споделя изцяло изводите на първостепенния съд за специфичния характер на производството на дружеството и мястото му в критичната инфраструктура на страната, се посочва в решението. Съдът се позовава на Закона за енергетиката и на директива на ЕК от 2008 г. за установяването и означаването на европейски критични инфраструктури и тяхната защита и чието нарушаване "би имало значителни последици в дадената държава членка в резултат на възможността да се запазят тези функции".


Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение националната сигурност. Това означава, че дейността на дружеството е от висок обществен интерес и съответно незабавното й преустановяване преди влизане в сила на процесната заповед би накърнила съществено този интерес, посочват магистратите.


Като аргумент се посочва още, че предварителното спиране дейността на "Брикел" би довело до спад на нивото на язовир "Розов кладенец", който е обявен за защитена зона.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK