България е получила оферти за доставка на природен газ с подсигурен слот за разтоварване

България е получила оферти за доставка на природен газ с подсигурен слот за разтоварване

© СкрийншотИзбори 2022

България е получила няколко оферти за доставка на природен газ, които не изискват страната да търси слот за разтоварването му, като това е подсигурено от търговеца. Има и оферта за директна доставка. Така служебното правителство няма да има ангажимент да търси терминал за разтоварване на природния газ. Това се разбра от интервю на председателя на съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски за Би Ти Ви.


Подсигуряването на слот за разтоварване и преобразуване на втечнения газ беше посочено като проблем от служебната власт, тъй като близките до България терминали са резервирани за месеци напред. В опит да реши проблема държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви търг за доставки на втечнен природен газ. Днес ще бъдат разгледани всички оферти, уточни Топчийски.


"Добрата новина е, че за последното тримесечие на годината количества газ има. Лошата новина е, че индексите се движат нагоре и ще бъде скъп този газ. Някои от офертите на търга за втечнен газ са без нуждата да търсим слот за разтоварване. Има оферти, при които търговците са осигурили терминали. Има и оферта за директно доставяне на природен газ на територията на България", обясни той.
По думите му сред участниците в търга няма руски компании. Основно доставчици от региона са взели участие, като посочи като такива български и румънски търговци. Топчийски добави, че има и оферти с отстъпки от 5 до 30 евро, но тепърва ще се вземе решение коя от всички да бъде избрана. Той каза още, че офертата на американската компания за 7 танкера с втечнен газ, която беше договорена от правителството на Кирил Петков, все още е сред разглежданите. Те са с отстъпка от 30 долара на цената и са без осигурени слотове.


Председателят на съвета на директорите на "Булгаргаз" допълни, че пазарните тенденции са за поскъпване на природния газ и ако това продължи, през септември цената ще е по-висока. Според него през септември цената ще е около 315 лв./MWh, което с е близо 6% повече спрямо август. Предложената за октомври цена пък е 269.29 лв./MWh.


Топчийски каза още, че газовото хранилище в Чирен е запълнено 55%. По думите му не следва да има проблеми до края на октомври да бъде запълнено. Към момента насочването на количества газ към него вървяло по план. Според информация на базираната в Брюксел организация "Газова инфраструктура Европа" (Gas Infrastructure Europe), която следи състоянието на газовите хранилища в ЕС, България изостава значително от останалите европейски държави в изпълнението на целта да запълни газовото си хранилище с поне 80% преди края на октомври. Според данни, публикувани в четвъртък, единственото газово хранилище в България - "Чирен", е запълнено 56.35%, което е най-ниската стойност в ЕС след тази в Латвия, чиито запаси са 55.29%. В Унгария осигурените до момента газови резерви са 58.6%.


Той посочи, че държавният заем от 800 млн. лева, който "Булгаргаз" получи, ще бъде върнат след продажбата на съхранените в Чирен количества. В момента там има природен газ на стойност около 400 млн. лева, който трябва да бъде продаден през зимния сезон.


Близо 400 млн. е стойността на газа в Чирен, той ще бъде продаден и ще се върнат парите за заема. В края на годината ще бъде продаден. Около 55% е запълнен Чирен. Върви по план. Даже малко над плана. Не следва да има проблеми до края на октомври да бъде запълнен.


Иван Топчийски потвърди думите на служебния енергиен министър Росен Христов, че очаква от 1 октомври интерконектора с Гърция да заработи и да започне доставката на азерски газ. Той добави, че в края на годината България най-вероятно ще потърси правата си в арбитражен съд за спрените доставки от "Газпром", като ще поиска да ѝ бъдат възстановени парите, дадени на посредници при намирането на алтернативни количества газ.


Топчийски уточни, че "Булгаргаз" е платил всичките си задължения към Националната агенция за приходите (НАП). Именно това беше една от основните причини, посочени при освобождаването на Румен Спецов от поста директор на НАП.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK