Земеделският министър спря износа на дървесина заради заплаха от дефицит

Явор Гечев въвежда мярката за три месеца

© Георги Кожухаров

Явор Гечев въвежда мярката за три месецаИзбори 2022

Министърът на земеделието Явор Гечев издаде заповед за спиране износа на необработена дървесина за следващите три месеца. Той се позовава на чл.126 от Закона за горите, който му дава такова правомощие. Причината според официалния документ е заплахата от дефицит на дървесина за задоволяване на нуждите на населението и преработвателната промишленост в страната.


Гечев обяви намерението си вчера пред Би Ти Ви. Той подчерта, че търсенето на дървен материал заради цените на горивата е нараснало три пъти, а това не е отчетено от предшествениците му. От там идва и засиленият интерес, което налага първо покриване на вътрешните нужди и чак след това изнасяне на дърва за трети страни.


Добави, че е допуснат сериозен дефицит на дървения материал, което ще доведе до повишаване на цените, но няма риск за хората в селските райони, които го ползват за отопление.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK