Обновената консолидационна компания направи промени във ВМЗ и "Кинтекс" (допълнена)

Адвокат Венцислав Димитров е новият изп. директор на Държавната консолидационна компания.

© Цветелина Белутова, Капитал

Адвокат Венцислав Димитров е новият изп. директор на Държавната консолидационна компания.След като преди седмица изп. директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) и министърът на икономиката си размениха взаимно упреци, сега отношенията им навлизат в нова фаза. От ДКК съобщават за предприети спешни действия за оздравяване на държавните дружества, които влизат в състава й.


Те са взети на заседание на съвета на директорите, който от тази седмица с решение на служебния министър Никола Стоянов е увеличен от четирима на седмина членове. Тъкмо това бе обект на разпра с изп. директор на ДКК Смиляна Нитова.


Самата тя от днес вече не е на поста, но остава в съвета на директорите. На нейно място е определен адвокат Венцислав Димитров, който е и сред новите попълнения в съвета на директорите. По-късно Нитова изпрати съобщение до медиите, в което упрекна Съвета за взетите решение. Реакцията й вижте в края на текста.
Сред решенията на съвета на директорите е това, че спира процесът по смяна на изп. директор на Научноизследователския технологичен институт (НИТИ) - Казанлък, Делян Начев. Той е с 30-годишен опит в сектора, а процедурата е започната под ръководството на предишния министър Корнелия Нинова.


Съветът на ДКК в новия му състав установил, че и ВМЗ - Сопот, е с 3-ченен борд на директорите вместо изисквания по закон минимум петчленен. Затова за нови членове са подадени за вписване Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов.


Според официалната му визитка Кънев има опит във финансовото планиране и изпълнение, в това число е бил мениджър бюджетиране и ценообразуване в централното управление на "Крайслер", Канада. Николай Николов е юрист с повече от 30 години стаж. В миналото Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване, притежава опит във военнопромишления сектор. Тома Цилев също е с юридическо образование и със стаж в различни институции.


В ръководството на ВМЗ се връща и Иван Стоенчев. Основен мотив е влизането в управлението на завода на човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове. Стоенчев пое ръководството на ВМЗ в началото на 2022 г. и въпреки освобождаването му през юни бе постигната печалба от 48 млн. лв. за полугодието, мотивира решението си ДКК.


Решението цели да успокои и надигащото се недоволство в синдикатите, според които производителността намалява и се изостава в изпълнението на договорите на оръжейния завод. В ДКК има множеството сигнали и изразени притеснения за начина, по който дружеството се управлява. По разпореждане на министър Никола Стоянов публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията е следвало да спрат разплащания, от които не зависи пряко дейността им, до запознаване с реалното им състояние. Въпреки това със съмнително съкратени срокове ВМЗ е направило за седмица преводи за над 3 млн. лв. за строителни дейности, твърди ДКК.


Същевременно има сигнали за умишлено раздуване на административния щат, преназначаване на хора на ръководни длъжности с цел избягване на задължителния по закон изпитателен срок и залагане на клаузи за огромни обезщетения при освобождаване от длъжност, в разрез с интересите на дружеството.


Съветът на директорите е решил и да направи промени и в ръководството на "Кинтекс" ЕАД. През миналата седмица се разбра, че разследващи и представители на службите са влезли в дружеството след сигнали за платени приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество. Всички факти и обстоятелства предстои да бъдат уточнени, но за да се направи обективен анализ на състоянието му, е взето решение да се включат нови експерти в ръководството, обясняват от ДКК.


Единственият член на съвета на директорите, който е гласувал против изплащането на сумите, остава в ръководството на "Кинтекс". Това е Пламен Пешев, който е дългогодишен служител на дружеството с над 30-годишен стаж. За нови членове са предложени Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев.


Милен Николов е одитор, заемал различни позиции в Сметната палата. Станислава Георгиева е правоспособен юрист с над 15-годишен стаж. Борис Янчев, който има опит във външната търговия, двустранните и многостранните търговски отношения, ще подсили основната дейност на "Кинтекс" по преговори с чуждестранни партньори, посочват от ДКК. Според официалната му визитка Николай Станчев притежава експертиза в управлението на производствени процеси и е с дългогодишен стаж в различни предприятия и институции, свързани с военнопромишления комплекс на България.


Смиляна Нитова: Беззаконие, своеволие и некомпетентност, всичко отива в съда


В качеството й на изп. директор, макар да бе обявено, че от днес не заема поста, Нитова критикува взетите решения в съобщение до медиите.


В условие на криза за бизнеса и хората се увеличават двойно директорите на държавните дружества. Шокиращо е, че избраният за нов изпълнителен директор е едновременно и председател на Съвета на директорите, който трябва да сключи договор сам със себе си и да се самоконтролира, посочва Нитова.


Допълва, че освен това той няма право да заема публична длъжност, защото е уволнен от ДКК заради несправяне с работата. "Това е беззаконие, своеволие и некомпетентност, всичко отива в съда", съобщава тя.


През декември Венцислав Димитров бе назначен в борда на ДКК от служебния тогава министър на икономиката Даниела Везиева. През февруари в рамките на редовното правителство Корнелия Нинова обаче на свой ред направи промени. Нитова е нейно назначение, а освен това ще води листата на БСП в Хасково на предстоящите избори.


Служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военнопромишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори, заключава Нитова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK