Разчистване на терена - докато чака статут на културен паметник, сграда във Варна горя два пъти

Останките на сградата в историческия център на Варна след пожара от 20 юни т.г.

© Фейсбук група

Останките на сградата в историческия център на Варна след пожара от 20 юни т.г.За по-малко от година една и съща сграда - част от архитектурен ансамбъл в историческия център на Варна, горя два пъти. Единствената реакция на местната администрация бе да обяви останките от постройката за опасни и да поиска окончателното й разрушаване. Така с активното й бездействие най-вероятно още в близките месеци в центъра на града, който от години се задъхва от неконтролирано презастрояване, ще се появи поредната строителна площадка на хотел, жилищна сграда и магазин.


Заради архитектурния ансамбъл, от който е част, сградата на ул. "Драгоман" 12 във Варна е включена в списъка на чакащите да получат статут на културна ценност. Такъв имат почти всички постройки в съседство - варненският Куклен театър, помещаващ се в сградата на някогашна протестантска църква, Музеят на куклите, най-малко две сгради по ул. "Драгоман" и т.н.


"Дневник" изпрати до общинската администрация във Варна въпроси, чиито отговори трябваше да изяснят какво предвижда Подробният устройствен план, изработен за терена, в който се намира изгорялата сграда на ул. "Драгоман" 12 и кой е поискал изработването му. До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.
В отговор на зададени въпроси непосредствено след последния пожар обаче районният кмет на централното варненско кметство "Одесос" Георги Недев съобщи, че за имота е издадена виза за проектиране на хотел още през 2014 г. от главния архитект на Община Варна. За имота обаче няма издавано разрешение за строеж от район "Одесос" по действащия към момента подробен устройствен план.


След пожара от 20 юни т.г. на собственика на сградата е издадено предписание "за незабавно ръчно премахване на опасните и напукани зидове, което е изпълнено". Според Недев това, което следва е да се направи, е да се събори и останалата част от сградата, след като се осигури маршрут за извозване на строителните отпадъци.


С други думи, докато чака да бъде евентуално класифицирана като културна ценност или елемент от архитектурен ансамбъл в центъра на Варна, въпросната сграда ще бъде изнесена оттам като строителен отпадък.


Наръчник за събаряне на паметници - тук.


През 1987 г. цялото каре, заключено между улиците "Драгоман" и "Шейново", беше оформено като зелена площ с амфитеатър за улични представления, място за игра на деца и монументална пластика, посветена на някогашната детска асамблея "Знаме на мира". На 2 юли 2007 г. обаче собствениците на сградата, която от ноември м.г. до юли т.г. година горя два пъти, разрушиха идна от стените, украсени с детски рисунки, а амфитеатърът се превърна в заведение. Малко по-късно


нов служебен вход на ресторант проби мащабно мозаечно пано


на ул. "Драгоман" и така то беше безвъзвратно повредено.


Как Варна даде "пореден шанс" за изчезването на един паметник на културата - тук.


Всичко това се случи в мандата на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. Нехайството за историческото лице на Варна обаче остана част от стила на управление и на наследника му Иван Портних. В момента мястото, което би трябвало да едно от най-привлекателните в града, е


мръсно и неподдържано в центъра на Варна


За първи път покривът на старата сграда на ул. "Драгоман" 12 беше запален през ноември 2021 г. - няколко дни след като горя друг архитектурен обект в София - на бул. "Христо Ботев" 61. В този период предстоеше предаване на властта от служебното на редовното правителство, формирано след последните парламентарни избори. Моментът за двата пожара тогава - в София и Варна, едва ли е бил избран случайно.


Последният пожар в къщата на ул. "Драгоман" 12 във Варна

© Д.Димитрова/Фейсбук

Последният пожар в къщата на ул. "Драгоман" 12 във Варна


Вторият от тях унищожи почти напълно останките от сградата до варненския Куклен театър. Той избухна на 20 юни - отново в момент на почти пълна парализа в държавната администрация след гласуваното недоверие на правителството на Кирил Петков. Реакция от страна на варненския кмет не последва.


Както обикновено


Проверка на "Дневник" показва, че собствениците на терена, в който заедно с още три постройки се намира и изгорялата сграда, са четирима - три физически и едно юридическо лице. С равни дялове от по 498 кв.м от правото на собственост са Пенка Георгиева, Павлина Гунчева и Георги Гунчев. С най-голям дял - 75.5% от правото на собственост, е едноличното дружество "Стринг строй". То е регистрирано на един и същи адрес заедно с още три компании с идентични имена и отличаващи се само по поредните номера от 1 до 3. На същият адрес е регистрирано и дружеството "Кейсидж гардън 2022", чийто едноличен собственик е Стоян Стоянов през дружеството "Стринг строй" ЕООД.


Скрийншот от сайта на АГКК

© Дневник

Скрийншот от сайта на АГКК


Всички компании, споменати дотук, имат идентичен и пределно широк предмет на дейност, в който неизменно фигурират "строителство, проектиране, покупко-продажба на недвижими имоти" и "туристически и туроператорски услуги; хотелиерство и ресторантьорство". Така непотвърдените официално слухове, че на мястото на терена и трите сгради в него е планирано


строителството на 6-етажен хотел


получават сериозно основание.


История за алчността, или защо изчезва лицето на Варна - тук.


Колкото до запалената два пъти и почти напълно изчезнала сграда на ул. "Драгоман" 12, нейни собственици са отново Георги Гунчев и Пенка Георгиева заедно с Димитър Димитров.


В момента Димитров е едноличен собственик на дружеството "Сириус мениджмънт" и едноличния търговец "Димитър Димитров - Сириус-49". Две други компании - "Жеравна - С" и "Сириус - 2014 - Бриз", свързани с него сега са собственост съответно на съпругата му Нели Савова-Димитрова и дъщерите му Ралица и Елена. Общото между всички тези компании са строителството, търговията с недвижими имоти, хотелиерството и ресторантьорството, включени в предмета на дейността им.


За строителството на висока хотелска сграда в архитектурния комплекс от паметници на културата между улиците "Драгоман" и "Шейново" за последен път се заговори през пролетта на 2020 г. Тогава заради припокриване на терени според кадастралната карта варненският Куклен театър бе принуден да постави ограда по границите на собствеността си, което също сериозно наруши единния архитектурен облик на мястото.
Тогава пред "24 часа"


главният архитект на града Виктор Бузев отрече да е издавал строително разрешение


и каза, че не знае нищо за евентуална 6-етажна сграда, проектирана на мястото.
В съседство на имота, в който е запалената сграда на ул. "Драгоман" 12, се намира малък площад с пластиката "Знаме на мира", поставена там през 1987 г.


Площадът в центъра на Врна с пластиката "Знаме на мира", който се оказа частен, но с неизвестен собственик

© Странца във Фейсбук

Площадът в центъра на Врна с пластиката "Знаме на мира", който се оказа частен, но с неизвестен собственик


Проверка на "Дневник" в кадастралната карта на централния район "Одесос" във Варна показва, че изненадващо


площадът с размер 1150 кв.м също е частен


Той попада в урбанизирана територия, на която е предвидено ниско застрояване. Търсенето в електронните регистри обаче не дава информация за собственика на терена.


Първият от други два имота, в които е разположена зелената площ между улиците "Драгоман" и "Шейново" във Варна е с размер 572 кв.м. Той е частна общинска собственост и в него също е предвидено ниско строителство до 10 м. Същото застрояване е предвидено и в съседния имот, чиято собственост е смесена - общинска и частна. Така излиза, че цялата зелена площ в историческата централна част на Варна вече е урбанизирана територия, която при продължаване на досегашните практики в стопанисването на града най-вероятно предстои да бъдат плътно застроени. При това в съвсем недалечно бъдеще.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK