Министърът на икономиката потвърди за превод от 800 хил. лева от "Кинтекс" към офшорна фирма

Никола Стоянов

© Надежда Чипева, Капитал

Никола СтояновСлужебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов потвърди пред Би Ти Ви думите на бившия изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, че от дружеството са пренасочени 800 хил. лева към офшорна фирма. Той уточни, че това е станало в часовете около сдаването на поста от Корнелия Нинова и неговото встъпване. Стоянов добави, че със сигурност е имало такъв превод, тъй като е видял документа за него. Той обаче отказа да назове причината, посочена в превода.


В писмо до медиите в началото на август Александър Михайлов, който беше уволнен от Нинова, обяви, че е започнал процес по източване на държавното дружество "Кинтекс". Той уточни, че разполага с информация и документи за 2 превода към офшорна компания от Дубай, които възлизат на общо 804 110 лева. По думите му като директор на дружеството той е бил притискан да направи плащането по този договор без насрещни ангажименти. Той обаче не даде повече подробности за договора по това плащане.


Никола Стоянов се оплака от цялостното ръководене на предприятията от военнопромишления комплекс. Според него ВМЗ - Сопот, умишлено се е водело към фалит, като в условията на огромен ръст на производство и търсене в този сектор предприятието е намалило три пъти печалбите си, а пропуснатите ползи били за 100 млн. лева. Затова сега предстои одит и ревизия на всички договори.
"Производството се свива, договори не се изпълняват, а се назначават служители в администрацията. Хората не работят, няма материали, защото не са купени, тъй като конкуренцията ги е купила. Всичко това се дължи или на некадърност, или е с умисъл", заяви Стоянов.


Служебният икономически министър допълни, че следващата седмица ще бъде създадена група, която трябва да реши какво да бъде подпомагането за бизнеса за сметките за ток и природен газ.


Калоян Методиев беше истинският министър на икономиката


Той заговори и за назначенията и уволненията в министерството по времето на Корнелия Нинова. По думите му не тя е била министър, а нейният началник на политическия кабинет - Калоян Методиев. Никола Стоянов разказа, че много хора са му се оплакали "какъв терор е бил" в министерството. Служители са били притискани сами да напускат. Всички назначения на ръководни позиции пък били на хора с позиции в партия. Той обаче не посочи коя е политическата сила.


Обвиненията на Стоянов предизвикаха реакция от страна на Методиев, който поиска право на отговор и се включи на живо веднага след интервюто на министъра.


"Този човек лъже и маже по най-безцеремонен начин. Той е назначен единствено и само да върши мръсната работа в една политическа разправа преди изборите. Министър на икономиката беше Корнелия Нинова, която се доказа като много силен и безкомпромисен човек", заяви Методиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK