Майк Помпео призова за добив на шистов газ в България, който е "по-чист от руския"

Майк Помпео

© Associated Press

Майк ПомпеоФракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви." Това заяви днес в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от БТА.


Той говори на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) лекция на тема: "Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер".


"Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ", казал Помпео.

Темата за добив на шистов газ беше актуална преди десетина години. В периода 2010-2011 г. в Министерството на енергетиката са подадени седем заявления за търсене и проучване на нефт и газ от две чуждестранни компании - "Шеврон България Холдинг", със заявен интерес за две площи в Североизточна България, и "Интегрити Тауърс Инк", със заявление за общо пет площи, четири от които отново са в Североизточна България. През 2012-а с решение на парламента обаче се налага мораториум върху добива на шистов газ. След него интересът логично спада.Като "единствено българско дружество, осъществяващо пълния комплекс от дейности по търсене, проучване, разработка и експлоатация на нефтени и газови находища", както и преработката на суров нефт до крайни продукти за пазара, се представя "Проучване и добив на нефт и газ" АД, което е част от структурата на "Химимпорт".


Инвестиционно предложение да разработва находище "Спасово", част от блок "Добруджа", обаче направи и "Русгеоком БГ", собственост на "Ди Ди Мениджмънт", чийто мажоритарен собственик е Сашо Дончев. През 2018 г. Регионалната екоинспекция във Варна отказа да одобри предложението, но това решение падна във Върховния съд през тази година и отвори нови възможности за евентуални проучвания.


На 11 май бившият министър на икономиката и енергетиката в периода 2009-2012 г. Трайчо Трайков заяви пред "Нова телевизия", че е имал неофициални сведения от службите, че руската държавна корпорация "Газпром" е финансирала през брюкселски фондации протестите срещу проучванията и добива на шистов газ в България. През 2012 г. демонстранти протестираха в 12 града срещу проучванията и добива на шистов газ.


Той коментира данни от американски доклад, според който в България има газови находища с 480 млрд. куб.м (годните за извличане и комерсиална употреба обеми са често в пъти по-малки - бел.ред.) - по-конкретно в Северозападна България. Трайков допълни, че за останалата част от Северна България оценките били за находища в размер на 1 трлн. куб.м газ. Подобни данни наскоро представи и Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, бивш директор на Националната електрическа компания.


Трайков уточни, че когато е станал министър, възможността за добив на газ в България все още се е проучвала. "До момента, в който стана голямата драма с шистовия газ и "Шеврон", те (фракинг компанията, която е проучвала - бел. ред.) не скриха, че ще използват фракинг технология, за да добиват газа", припомни бившият министър на икономиката и енергетиката.


Бизнесът, застъпил се за доставки "Газпром", подпомагал демокрацията


Преди лекцията председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че в организацията имат сериозни притеснения по повод текущото икономическо развитие в България и региона в контекста на възстановяването след епидемията от COVID-19 и отражението на войната в Украйна върху цените на природния газ и петрола.


"Ние в КРИБ винаги сме подпомагали демокрацията, свободната икономика, евроатлантическите и трансатлантически перспективи за развитие, заяви Домусчиев. Добави, че през предходните години организацията е съсредоточила усилията си по отношение на насърчаване на вътрешното производство на шистов газ за постигане на независимост от ненадеждни източници, включително и "Газпром".


Думите му контрастират с официалните позиции на асоциацията, обединяваща част от работодателите, сред които КРИБ. На няколко пъти те правиха съпоставки между цените на "Газпром" и останали доставчици в полза на руската компания, като посочваха, че по-високите са непосилни за тях.


"Ако вземахме заявените количества от "Газпром експорт", цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лв./MWh. Вместо това, ние търсим газ неизвестно от къде на цени 1.5 пъти по-високи! Подобни действия са безотговорни към националния интерес, обричат българските производства", написаха от асоциацията на 12 август.


Европа трябва да се събуди, смята британски депутат


По време на лекцията британският депутат Марк Притчард посочи, че опасната енергийна зависимост от Русия трябва да бъде преустановена. Според него няма съмнение, че Европа е изправена пред енергийна криза. Той обаче счита, че тя може да бъде облекчена в краткосрочен план, но другите мерки трябва да са насочени към дългосрочната стабилност.


"Енергийната инфраструктура е от решаващо значение. Това е критична инфраструктура за всяка държава. Активите в тази област за част от икономическата сигурност на държавите. Твърде често тези национални активи в Европа са в ръцете на ненадежни партньори. Енергийният пазар в Европа е разбит, но може да бъде възстановен и ремонтиран с оглед на това фирмите и потребителите да се възползват от него. Има прекалено много европейски доставчици, които са фалирали. Трябва да оправим нещата, защото не може да чакаме добронамерени руски ръководители да извиват ръцете на Г-7, както правят с Германия", отчете британският консерватор. Според него руските енергийни интереси са непропорционални и несъразмерни, както и прекомерно монополистични. Поведението им не е търговско.


"Крайно време е Европа да събуди и да покаже на Русия, че не може да ни вземе за заложници като континент", отбеляза Притчард.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK