Още един тютюнев склад в Пловдив се разрушава от багери

Още един тютюнев склад в Пловдив се разрушава от багери

© Цветелина Белутова, КапиталБагери са влезли във втори склад в Тютюневото градче на Пловдив. Става въпрос за сградата на ъгъла на улиците "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф", която пострада от пожар преди 6 години, пише "Под тепето".


Уточнява се, че днес (1 септември) е била разрушавана вътрешна стена, както и част от страничната фасада на красивата сграда от началото на миналия век.


По информация на "Под тепето" бутането става отново по схемата отпреди седмица със склада на "Христо Ботев" 51 - чрез "План за безопасност и здраве", като този път документът е издаден от район "Централен", като на практика дава зелена светлина за събарянето на сградата. Планът е от края на миналата година, но инвеститорът е взел решение да го изпълни днес. Собственик на сградата е "Галакси инвестмънт груп".
Събарянето съвпадна с провеждането на Специализирания съвет по опазване на недвижимите културни ценности. На него е било решено спешно да бъдат пратени експерти от Главна дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство", тъй като сградата е част от ансамбъл - групова културна ценност.


Междувременно архитект Петкана Бакалова коментира във "Фейсбук", че сградата е трябвало да бъде обявена за единична културна ценност днес. Служебният министър на културата Велислав Минеков обаче е изкарал общо шест склада, сред които и този на "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф", от дневния ред на специализирания експертен съвет. "Защо не са включени тези сгради, за да получат статут, който да ги защитава", пита арх. Бакалова.


Малко след публикуването на този текст от Министерството на културата опровергаха информацията и заявиха, че такова действие не е извършвано. От там посочиха, че Специализирания съвет по опазване на недвижимите културни ценности още вчера се е свързал с културното ведомство, за да увери, че складовете ще бъдат включени в дневния ред.


Междувременно от Министерството на културата съобщиха, че Минеков пътува спешно за Пловдив по повод събарянето на склада. Пред "Дневник" той увери, че още тези дни министерството на културата ще направи така, че складовете да влязат в съхранителната зона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK