След съдебни решения България не поддържа "черния списък" по "Магнитски"

Васил Божкоя, Делян Пеевски и Илко Желязков - трима от шестимата санкционирани преди повече от година по глобалния закон "Магнитски".

© Дневник

Васил Божкоя, Делян Пеевски и Илко Желязков - трима от шестимата санкционирани преди повече от година по глобалния закон "Магнитски".Избори 2022

България вече не поддържа "черен списък" на санкционираните от САЩ за корупция и свързаните с тях 64 компании, съобщава в публикация по темата "Сега". Списъкът бе въведен от служебното правителство на Стефан Янев малко след като Държавният департамент на САЩ обяви имената на санкционираните заради съмнения за корупция.


Така на практика една година след като американското правителство санкционира за корупция шестима българи по закона "Магнитски" - депутатът от ДПС Делян Пеевски, бизнесменът Васил Божков, бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, бившият заместник-директор на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов, за тях в България реално няма никакви последици.


До тази развръзка се е стигнало след 2 окончателни решения на Върховния административен съд, става ясно от отговорите на Министерството на финансите до редакцията, съобщава още "Сега". И двете решения са постановени на 1 юни, но от различни петчленни съдебни състава. С тях са обявени за нищожни три точки от решението на кабинета за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции, на базата на което беше направен черният списък. Документът трябваше да се поддържа публично на сайтовете на МФ и НАП.

Още през юни, буквално в навечерието на т.нар. годишнина, Върховният административен съд (ВАС) отмени като нищожен "черният списък", изготвен от служебното правителство в отговор на санкциите, в който бяха включени фирми и свързани със санкционираните хора, включително майката на депутата от ДПС Ирен Кръстева и съпругата на Божков - Елена Динева. Тогава решенията бяха по две от общо над 60 дела, заведени от засегнати и включени в този списък.


Сега окончателните съдебни актове, след които списъците са свалени, са по делата на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, и на "Интернюз 98" ООД. В това дружество съдружници са жената на Васил Божков Елена Динева и "Нове интернал" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е Божков.


От решението на съда по тях се разбира, че глобалният закон "Магнитски" би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая няма, а законът "Магнитски" няма пряко приложение в България. ВАС смята още, че правителството не е било компетентно да приеме решението за създаването и поддържането на черните списъци.


"Касае се за акт на трета държава, чието право не е приложимо на територията на България, нито въз основа на международен договор или друг правен акт предвид, че наложените санкции от САЩ са въз основа на Глобален закон "Магнитски", който не е пряко приложимо право в България и негови разпоредби не могат да послужат за правно основание за издаване на решение № 441/04.06.2021 г. (с което правителството за създаване на българския черен списък, бел. ред.)", пише в мотивите по едно от делата, цитирани от "Сега".


"Черният списък" беше създаден през юни 2021 г.


Още в началото на юни м.г. Националната агенция за приходите публикува имената на 64 фирми, след като администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и на юридически лица, свързани с тях. В списъка попаднаха още Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.


Действието на НАП бе резултат от правителствено решение на служебния кабинет, с което на работна група бе възложено да идентифицира и обяви всички лица и фирми, свързани с тримата, така че държавните компании и институции да са наясно докъде се простират санкциите и да се предпазят от транзакции, за да не се окажат в санкционирания кръг.


Веднага след публикуването на списъка заваляха и жалби в съда от засегнати и попаднали в него като свързани лица или дружества, а сред жалбоподателите бяха трети лица, като например бившите бизнес партньори на Божков - братята Боян и Цветомир Найденови, но и пряко засегнати от санкциите по "Магнитски" като Делян Пеевски.


От Върховния административен съд съобщиха през юни, че делата, свързани със санкциите по "Магнитски" и жалбите срещу вкарването на лица и фирми в разширения "черен списък", са общо 62. Санкциите по "Магнитски" доведоха и до създаване на ресорна комисия в предходния състав на парламента, която бе оглавявана от Надежда Йорданова, но и към момента законопроект не е предложен и приет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK