От Столичната община показаха първите довеждащи електробуси за отдалечени квартали

От Столичната община показаха първите довеждащи електробуси за отдалечени квартали

© Велко АнгеловИзбори 2022

Електрически автобуси, които ще се използват за довеждащ транспорт в София, бяха представени в рамките на инициатива по случай Деня без автомобили днес.


Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев показаха електробусите, които ще са за иновативния проект за градски транспорт "по заявка". Пет електробуса с по 25 места ще се включат в градския транспорт, като ще бъдат известни само началната и крайната им спирка. По кой маршрут ще се движат между тях обаче ще зависи от заявките на пътниците.

Кметът на града Йорданка Фандъкова посочи, че целта е да се даде алтернатива за придвижване с градски транспорт в квартали, които са гъсто населени, но без подходяща пътна инфраструктура. Тестването, с което ще се определят най-удобните за хората маршрути, ще започне през октомври с кварталите "Манастирски ливади-запад" и "Манастирски ливади-изток". Ще бъде осъществено заедно с граждани и граждански организации по места. Следващият тестови маршрут ще е в зоната на м. Гърдова глава, "Бояна", жк "Бъкстон", "Павлово" и част от "Красно село".


През 2020 г. Столичният общински съвет одобри начинанието, което струва 4.8 млн. евро и е по инициативата на Европейската комисия UIA (Urban innovative action). Тя е за подпомагане на новаторски дейности в областта на устойчивото развитие на градската среда. Общината ще участва с 369 хиляди евро в реализирането на проекта.


Днес бе показан и първият от 52 малки електрически буса, които ще са довеждащ транспорт на кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново" и "Горна баня" до големи спирки на градския транспорт. Доставките в София ще започнат през ноември, а проектът според заявката на Фандъкова започва през следващата година.


Този проект се бави повече от две години, информира "Капитал". Три пъти поръчката беше спирана след жалби. Тя е на стойност 27.6 млн. лв. и е обявена от "Столичен автотранспорт".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK