Кратки новини

Пострадали от наводненията в карловско отказват да се настанят във фургони

Кратки новини

© Анастас Търпанов

Общо 46 семейства от пострадалите карловски села след наводненията в началото на месеца са поискали настаняване във фургони. Продължава и разчистването на наносите, които все още са затлачили много от улиците, съобщава БНТ.


До края на следващата седмица кметовете на пострадалите села трябва да посочат терените за монтиране на жилищните контейнери. Днес се оказа обаче, че част от хората от негодните за обитаване къщи не желаят да се настанят в контейнерите, предоставени от държавата. Причината е, че те но може да бъдат поставени в техните имоти, а в края на населените места.


В селата електрозахранването вече е напълно възстановено. Водата обаче остава като проблем през следващите месеци. В селата ще трябва да се изградят 8 километра нови тръбопроводи заради прекъснати и унищожени от наводнението стари трасета.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спря за планов ремонт

Кратки новини

© АЕЦ ''Козлодуй''

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов годишен ремонт, който ще продължи до края на октомври, съобщиха от централата. По време на престоя ще бъдат изпълнени ремонтни дейности, свързани с обезпечаването на работоспособността на оборудването и с осигуряването на безопасната и надеждна работа на ядрения блок по време на дългосрочната му експлоатация. Реакторът на шести енергоблок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за предстоящата 28-ма горивна кампания.


Всички мероприятия се провеждат в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация. Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи съгласно планирания график за електропроизводство, допълват от централата.

Кметовете ще научават за сечите 3 дни предварително

Кратки новини

© Министерство на земеделието

Споразумение за своевременна обмяна на информация за разрешителни за сечи подписаха министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства в България Румен Стоянов.


Имаме някакъв дърводобив, за който кметовете на населените места не знаят къде и кой извършва сечите и дали те за законни, коментира министърът, цитиран от пресцентъра си. По думите му по силата на това споразумение всеки кмет в България в рамките на три дни след утвърждаване на каквато и да е сеч в държавата ще получава пълната информация за сечището.

Служители на автомобилната администрация протестираха

Бойко Рановски

© Анелия Николова

Бойко Рановски

Служители от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация протестираха пред сградата на Министерството на транспорта. Александър Иванов, председател на КТ "Подкрепа" в изпълнителната агенция, коментира, цитиран от БТА, че работодателят иска да въведе сумирано изчисляване на работното време, което, по думите му, е забранено от директива на ЕС, която обаче все още не е транспонирана.


Той добави, че са проведени разговори по темата с Бойко Рановски, директор на агенцията, който се опитал да имитира провеждането на реформи. Синдикатът е поискал увеличение на заплатите и наемане на още хора, за да се осъществява контрол.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK