"Секретен бюлетин": патриотичните биткойни на Валтер Калашников

Скрийншот от видео на Владимир Русев

© Дневник

Скрийншот от видео на Владимир РусевПомните ли Валтер Калашников?


Истинското му име е Владимир Русев и в различните си превъплъщения се представя ту като "подп. Валтер", ту като "говорител", ту като "командир" на паравоенна организация. Тя също е с няколко непрекъснато променящи се имена - "Български войнски съюз - БНО Шипка", "БНД Шипка", "КНС Васил Левски" или само "Войнски съюз". Преди няколко години германската обществена телевизия ZDF излъчи репортаж от учение на организацията край българско-турската граница. Във видеоматериала мъж в маскировъчно облекло и скрито лице даваше инструкции на руски, а самият Владимир Русев обясни за ZDF, че паравоенните групи, които ръководи, са безплатно обучавани от руски инструктори.


В последната година обаче Валтер Калашников очевидно е решил да трупа арсенал от ново оръжие - Ether, втората по популярност криптовалута.
За кампанията си Владимир Русев използва активно страница във "Фейсбук", наречена "България и Русия - Една История, Един Език, Една Вяра Един народ" (спазено е оригиналното изписване на името). Същата страница е и сред основните платформи, през които партия "Възраждане" разпространява предизборните си послания и реклама.


Промоционалните си видеа Владимир Русев публикува в страницата на всеки 4 дни. Те са с различна дължина - от 17 до над 50 минути, но почти всички имат един и същ сценарий. Русев се обръща към аудиторията си със


"Здравейте, уважаеми сънародници"


след което обикновено предупреждава, че трябва да тръгне за провинцията за важна среща, че денят му е много натоварен или просто дъщеря му има рожден ден. "По тази причина ще сме максимално кратки", казва Русев, но най-често оставя аудиторията си излъгана.


После идва прегледът на събитията от последните дни, най-често синтезиран в едно изречение като: "Ваксини, чипове, войни, бунтове, въстания. Знаете какво се случва около нас." А след това приканва към абониране за канала на "БНО Шипка" в мобилната платформа "Телеграм", като всъщност става дума за "The awakened people", активно използван и от феновете на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.


Скрийншот от предизборно видео на Костадин Костадинов

© Дневник

Скрийншот от предизборно видео на Костадин Костадинов


След тези две задължителни предисловия Владимир Русев пристъпва към съществената част от видеообръщенията си: "Ако бяхте купили биткойн на стойност 10 долара през 2010 г.,


в момента щяхте да имате 10 млн. долара


в банката при цените, на които скочиха биткойните, казва той. Биткойнът все още е една от най-добре представящите се инвестиции в света, но дните на тези огромни печалби, които можеше да донесе биткойнът, приключиха".


Това, което следваше в няколко поредни видеа преди 15 септември т.г., беше мъгляво, протяжно и объркващо описание на най-големия ъпдейт на блокчейна Ethereum ("ЕтериумИ), все още предстоящ по това време. Определян още като "сливане" (The Merge), той бе определян за най-важното събитие в сектора.


Става дума за операция, при която с The Mеrge (сливането) на 15 септември бе променен начинът, по който се добива биткойнът Ether. В резултат на това той става малко енергоемък и природосъобразен. Следващите ъпдейти трябва да го направят по-лесен за използване при разплащания, а транзакциите с него да са по-бързи и ефективни. Всичко това трябва да направи Ether по-силен конкурент на Bitcoin и дори да го изпревари.


Ще има ли правителство: резултатът от предсрочните избори
Ще има ли правителство: резултатът от предсрочните избори


Във видеата си Владимир Русев съвсем естествено не дава обяснения какво точно предстои да се случи или вече се е случило с Ether и Bitcoin. Облечен в камуфлажната си униформа и палейки цигара от цигара пред камерата, той казва следното: "Междувпрочем още в следващите дни ние ще ви изпратим


изключително важна и конфиденциална информация


за всичко това, за да може да разберете как вече сте пропуснали възможности, които биха превърнали 5 хил. инвестирани долара в 1,92 милиона. Добрата новина е, че има още възможности на този пазар, който ще бъде с размер около около квадралион, това е 1000 трилиона долара". След това Калашников дава такъв пример: "Ако си бяхте купили биткойни през 2010 г., сега нямаше да ме слушате какво ви говоря, защото


щяхте да се търкаляте на някой от най-луксозните плажове по света


и то с милиони в сметките."


Под всяко от видеообръщенията на Владимир Русев стъпка по стъпка е публикувана инструкция как точно трябва да протече инвестиционният процес. Всичко започва с т.нар. "Инвестиционни бюлетини", за които трябва да се абонирате. Това става като изпратите мейл на електронна поща на адрес с многозначителното име "TopSecretSubscription", но въпреки това регистриран в Gmail.


Горан Георгиев, ЦИД: Агентите на влияние на Кремъл правят каквото си искат, реакция на държавата няма
Горан Георгиев, ЦИД: Агентите на влияние на Кремъл правят каквото си искат, реакция на държавата няма


Отговорът на изпратения мейл идва почти веднага. Съдържанието му е точно толкова объркано и неясно, колкото и видеопосланията на Калашников. Дългия текст без нови редове, точки и главни букви (или изпълнен с внезапната им поява в средата на изреченията) отново надълго и нашироко развива теорията за


предстоящо бързо и приказно забогатяване


ако инвестирате още сега. Ето кратък цитат:


"Цената за абониране за Инвестиционния бюлетин е указана в края на приложения файл. Веднъж месечно предоставяме на абонатите на Инвестиционните бюлетини изпреварваща информация относно възможността да инвестират в сектора на криптовалутите и блокчейн технологиите или в акциите на успешни и пробивни компании извънборсово или вече излезли на борсите и, за да може много по бързо да увеличат своите печалби и се превърнат в следващите интелигентно забогатели личности а не като крадливите политици и олигарси." (Всички цитати са с правопис по оригинала.)


Скрийншот от видео на Владимир Русев

© Дневник

Скрийншот от видео на Владимир Русев


Следват и няколко призива да инвестирате в "няколко специално подбрани от екипа експерти и свързани с бъдещето на блокчейн технологиите алткойни". Това трябва да стане възможно най-бързо, "за да може абонатите ни да си ги закупят веднага и на много по ниски цени преди и останалите инвеститори по света, работещи в тази област, да си отворят очите и да се втурнат да ги купуват, което ще вдигне цените им".


В края на текста следва пожеланието "Успехи и Господ Бог да закриля и води по пътя Вас и всички в дома ви!", както и подпис: "И. Александрова, зам директор."


Най-съществената част от тази кореспонденция е в прикачения файл, който получавате. Той съдържа


15 страници текст, оцветен в синьо, черно и червено


Така вниманието ви привличат "важни" части от съдържанието на свръхсекретните информационни бюлетини на "Войнския съюз - БНО Шипка".


Те съдържат "официално заверени секретни документи, доказващи как милиарди долари и тонове злато собственост на отделните държави и на България продължават да стоят в различни финансови фондове по света и да се използват от чужденци, вместо да бъдат върнати обратно и с тях да си възродим ускорено Родината!". Тук са "педофилите", "илюминатите", "чипирането", Бил Гейтс, Джордж Сорос, Марк Зукърбърг, "фармацевтичният и петролният картел, които стоят зад Втората световна война, и т.н. и т.н.". Но най-важното е в края.


Цената на въпросните информационни бюлетин е


600 евро годишно или равностойността им в левове


Българите в чужбина могат да се абонират, като преведат парите по банкова сметка в Амстердам, чийто титуляр е "V. Duneva". Абонамент може да се направи и по доверителна сметка, която ще получите, ако предоставите телефон.


В България абонаментът на стойност 600 евро става с пощенски запис, който изпращате до Дико Ангелов Соколов на адрес във Варна. След това изпращате на електронна поща сканирано или заснето с телефон платежно нареждане или копие от разписката за пощенския запис.

"Дневник" изпрати до Министерството на вътрешните работи и ДАНС въпроси, които трябваше да изяснят дали двете институции разполагат с информация за дейността на "Войнски съюз - БНО Шипка", Владимир Русев и активността му в привличането на инвеститори в криптовалути.


От вътрешното министерство отговориха веднага, че всички въпроси трябва да бъдат отправени единствено към ДАНС. От там, както обикновено, отговор не последва. Единственият ефект от зададените въпроси беше изчезването на страницата "Граждани на Русия в България" от Фейсбук, в която Владимир Русев също публикуваше инвестиционната си реклама заедно с предизборните послания на "Възраждане".


Без отговор останаха и въпросите, изпратени до "Български войнски съюз - БНО Шипка".


Бивш полковник от КГБ: Русия и в момента извършва подривна дейност в България
Бивш полковник от КГБ: Русия и в момента извършва подривна дейност в България
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK