Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността към премиера

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността към премиера

© Велко Ангелов©ДневникПремиерът Гълъб Донев обяви пред БНР, че през следващата седмица ще свика Съвета по сигурността към премиера във връзка с ескалацията на военния конфликт в Украйна.
"Ще свикам съвета за сигурността към премиера, който следващата седмица да вземе съответните решения и мерки да сме готови за реакция", обяви той.


Посочи, че не става дума за решения, свързани с армията, която си действа по нейните си планове. "Те си действат по план, а ние трябва да се подготвим за ясни и точни планове, които да прилагаме, ако се стигне до повишение на напрежението", допълни той.


По думите му заседанието ще бъде най-вероятно в четвъртък.
В отговор на въпрос той посочи, че не е била забавена реакцията на българското правителство по обявената от руския президент Владимир Путин мобилизация, с което даде заявка за задълбочаване на конфликта.
"Не бих казал, че има забавяне в реакцията на служебното правителство по новата ескалация. Прибързани действия не трябва да има. Трябва да бързаме, когато спасяваме човешки живот, но когато сме в условия на военни действия, трябва да бъдем точни и премерени. Те са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО", обяви той.


След съвещание с министрите в петък президентът Румен Радев обяви, че решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на студената война отново да се разиграва ядрената карта, но заплахата не може да бъде пренебрегвана.


Риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент, обяви днес Донев. Анализира, че Русия като член на съвета по сигурността към ООН не би трябвало да сплашва с военна сила която и да е друга държава.


Допълни, че наред с пряката несигурност, която създава военния конфликт за цяла Европа, нарушени са и веригите на доставки, сред които и тези на енергоресурси.


В отговор на въпрос посочи, че няма промяна в отношенията с "Газпром експорт" по действащия до края на годината договор с "Булгаргаз" и разговори по възобновяване на доставките не са проведени.


"Това са търговски отношения и те трябва да бъдат решени между двете компании", каза той на въпрос дали не е време България да поиска неустойки за недоставените количества газ по този договор. Неотдавна енергийният министър Росен Христов обяви публично, че България би загубила арбитражно дело по темата. А министърът на отбраната Димитър Стоянов дори изчисли какви ще бъдат загубите.

На какво може да разчита България, ако съди "Газпром експорт"
На какво може да разчита България, ако съди "Газпром експорт"

Гълъб Донев увери, че газовата връзка с Гърция ще заработи ефективно от началото на октомври и по нея България ще получава цялото количество газ от Азербайджан.


За обявените от "Булгаргаз" търгове за доставка на втечнен газ премиерът увери, че ще бъдат от "производители и доставчици", а не от посредници и че с тях ще се гарантира цена от под 250 лв. за мегаватчас, поискана от бизнеса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK