Георги Гергов ще увеличава капитала на "Пълдин туринвест" 8 дни преди съдебно решение по казуса (допълнена)

Пловдивският панаир

© Цветелина Белутова

Пловдивският панаирМажоритарният собственик в дружеството "Пълдин jуринвест" - бизнесменът Георги Гергов, който притежава 75% от акциите на компанията срещу 25% на община Пловдив, свиква общо събрание на акционерите на 6 октомври. Според публикувания дневен ред събранието трябва да приеме решение за увеличаване на капитала на дружеството с апорт на 29% от дяловете на община Варна в Пловдивския панаир.


Гергов обаче свиква Общото събрание на акционерите в "Пловдивския панаир"


осем дни преди насроченото за 14 октомври произнасяне на Върховния административен съд
по казуса с решението на варненския Общински съвет за апорт на дяловете от "Международен панаир Пловдив" в "Пълдин туринвест". През есента на м.г. то беше обжалвано от тогавашния областен управител Марио Смърков пред Варненския административен съд. След произнасянето му за отмяна на решението като незаконосъобразно то беше обжалвано от Община Варна пред Върховния административен съд. Заседанието по делото се състоя на 14 септември т.г., а делото е обявено за решаване и произнасяне на 14 октомври.


Решението на Гергов за свикване на Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е изненадващо, тъй като може да бъде приемано единствено за


знак, че решението на върховните административни съдии е предизвестено


и то е известно на Гергов. В началото на септември м.г. Георги Гергов изпрати до варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) заявление "относно апортиране акциите на община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД в "Пълдин туринвест" АД. На 15 октомври Портних изпрати до общинския съвет в града предложение идеята на Гергов да бъде разгледанаq като в докладната му записка беше записано, че


Община Варна притежава 16 314 400 броя безналични акции


"с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД и основни акционери: държавата чрез Министерството на икономиката, община Варна и "Пълдин туринвест" АД (дружество с 25% участие на община Пловдив)".Предложението на Портних обаче бе изненадващо, тъй като четири години по-рано - на 27 април 2017 г. изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на Портних и на групата общински съветници от партията да се откажат от дяловото участие в дружеството "Международен панаир Пловдив" в размер на 29% от капитала му. Съобщение с това съдържание тогава беше официално разпространено от пресслужбата на партията. Дяловете трябваше да бъдат безвъзмездно прехвърлени на Министерството на икономиката, от което Варна ги получи също така безвъзмездно и без ясни мотиви за дарението на 16 август 2016 г.


Изпълнявайки безпрекословно възложеното от изпълнителната комисия на ГЕРБ, на 2 май 2017 г. общинските съветници от партията във Варна, както и партньорите им от мнозинството в съвета, приеха


решение за връщане на акциите


От докладната записка на Портних, изпратена на 15 октомври до общинския съвет обаче, стана ясно, че решението от 2 май 2017 г. или не е било изпълнено, или разпореждането с прехвърляните акции не е било регистрирано в Централния депозитар.


"Пълдин туринвест", което на 6 октомври трябва да вземе решение за увеличаване на капитала си с апортната вноска на Варна от 29% в Пловдивския панаир, притежава терени и сгради с обща оценка около 10 млн. лв. При увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" делът на Пловдив в компанията, който в момента е 25%, ще намалее и ще позволи на основния акционер - Георги Гергов, да разполага с две трети мнозинство при гласуването на решения за бъдещето на основен актив на Пловдив. Друго причина за избухналия скандал между двете общини е, че "Пълдин туринвест" е акционер в "Международен панаир Пловдив".


След евентуален апорт на варненските дялове от него Гергов ще получи пълен контрол и върху Пловдивския панаир, елиминирайки държавата при вземането на решения за управлението му. В същото време собственост на "Международен панаир Пловдив" са около 360 дка в централната част на Пловдив. Ако на 14 октомври Върховният административен съд разреши поискания от Портних апорт да бъде осъществен, това ще позволи на Гергов безпрепятствено да усвои въпросните терени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK