България и Румъния договориха трети мост над Дунав

Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев (вляво) и румънският вицепремиер Сорин Гриндияну

© Министерство на транспорта и съобщенията

Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев (вляво) и румънският вицепремиер Сорин ГриндиянуБългария и Румъния са се договорили за трети мост над река Дунав - между Русе и Гюргево. За целта ще бъде подписано споразумение между двете държави, съобщават от Министерството на транспорта. Договорката е била постигната между вицепремиерите на двете страни Христо Алексиев и Сорин Гриндияну на среща в Букурещ.


Двата действащи моста между двете страни над Дунав са между Русе и Гюргево (Дунав мост 1) и между Видин и Калафат (Дунав мост 2).


В друго споразумение щели да се уточнят ангажиментите на двете държави за изпълнението на проекта Fast Danube и създаването на съвместно дружество за управление на дейностите по проекта.
Двете споразумения, в които ще са разписани задачите и в които ще има конкретни срокове за изпълнение на различните етапи, ще бъдат подписани в най-скоро време, уверяват от транспортното ведомство.


Алексиев и Гриндияну са отбелязали, че строителството на нови мостове, удълбочаването на Дунав, фериботната свързаност и подобреното преминаване през граничните пунктове, трябва да бъдат разглеждани като един общ стратегически приоритет с няколко проекта в него.


Служебният вицепремиер Алексиев е поставил пред своя колега и въпроса за модернизацията на жп участъка Крайова - Калафат, който е продължение на жп линията от Дунав мост 2 в румънска територия.


Христо Алексиев и Сорин Гриндияну са потвърдили желанието си, успоредно с постигнатото споразумение за Дунав мост 3, да работят и по останалите проекти за изграждане на мостове между двете държави, съгласно подписаното споразумение от 2019 г.


От прессъобщението на Министерството на транспорта не става ясно за кое споразумение от 2019 г. става въпрос, но тогава правителствата на България (третото на Бойко Борисов) и Румъния бяха на крачка от подписване на меморандум за трети мост на Дунав между Свищов и Зимнич, но той така и не беше подписан.


Бившият премиер Кирил Петков се похвали по-рано по време на предизборната кампания, че правителството му само за 7 месеца е договорило с Румъния пет нови моста над Дунав, което го изтъкна като постижение в сравнение с трите управления на Борисов, в които "той не направи нищо" по темата.


През юни България и Румъния започнаха предпроектни проучвания за петте места от двете страни на Дунав за изграждане на мостове, а именно - Силистра - Калъръш, Оряхово - Бекет, Никопол - Търно Магуреле, Русе - Гюргево и Свищов - Зимнич. Бившият регионален министър Гроздан Караджов заяви, че реалистичният срок за изграждането на новите мостове бил 6 години. Транспортният министър в кабинета "Петков" Николай Събев пък прогнозира, че мостовете щели да се построят до 2026 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK