Карта на деня: отчетен е лек ръст на заболеваемостта в някои области

Карта на деня: отчетен е лек ръст на заболеваемостта в някои области

© ДневникЛек ръст на заболеваемостта от коронавирус в седем области в страната отчита Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в публикуваните седмични данни, актуални към 25 септември. Повишение на официално регистрираните случаи спрямо статистиката от миналата седмица е регистрирано в областите София-град, Кърджали, Ловеч, Перник, Сливен, София-област и Ямбол.В останалите области в страната обаче продължаващата месеци наред тенденция на спад на заболеваемостта остава.


Вчера (26 септември) НЦЗПБ съобщи, че за първи път е установен подварианта на Омикрон ВА.275 - разновидност на подварианта ВА.5 - "който изглежда, че се разпространява по-бързо". Подвариантът на подварианта е установен в две проби (от Благоевград) от общо 82 проби от страната, взети в периода от 2 август до 9 септември. Изследвани са генетично по метода целогеномно секвениране. (Как се откриват мутациите и защо е важно четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK