Георги Гергов внезапно се отказа от варненските акции в Пловдивския панаир

Георги Гергов

© Анелия Николова

Георги ГерговПловдивският бизнесмен Георги Гергов се е отказал от идеята си Община Варна да апортира в компанията "Пълдин Туринвест" 29% от акциите в дружеството "Международен панаир Пловдив", които притежава. С тях Гергов планираше да увеличи капитала на увеличава капитала на "Пълдин Туринвест" и по този начин да добие пълен контрол върху него.


Вчера стана известно, че като мажоритарен собственик на "Пълдин туринвест" - Гергов, който притежава 75% от акциите на компанията срещу 25% на община Пловдив, е свикал общо събрание на акционерите на 6 октомври. Според публикувания дневен ред, събранието трябваше да приеме решение за увеличаване на капитала на дружеството именно с апорта на 29% от дяловете на община Варна в Пловдивския панаир.
"Оттеглям тази точка от дневния ред и ще призова всички акционери да вдигнем капитала, каза днес пред "24 часа" Гергов. Голям шум се вдигна".


Гергов обаче свиква Общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест" осем дни преди насроченото за 14 октомври произнасяне на Върховния административен съд по казуса с решението на варненския Общински съвет за апорт на дяловете в "Международен панаир Пловдив". През есента на м.г. то беше обжалвано от тогавашния областен управител Марио Смърков пред Варненския административен съд. След произнасянето му за отмяна на решението като незаконосъобразно то беше обжалвано от Община Варна пред Върховния административен съд. Заседанието по делото се състоя на 14 септември т.г., а делото е обявено за решаване и произнасяне на 14 октомври.
"Делото може да го решат след 1 месец, може и да не го решат, е казал още пред "24 часа" Георги Гергов. Каквото и да решат, мен не ме интересува. Всички акционери имат право да увеличават капитала. Ако не стане с община Варна, аз ще го вдигна - с мои пари или с община Пловдив ще се разберем. Ще видим какво ще стане нататък, може да тегля и кредит", е казал още той.


През 2016 г. правителството на Бойко Борисов изненадващо взе решение да прехвърли 29% от дяловете си в Пловдивския панаир на Община Варна. Само няколко месеца по-късно обаче изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на варненския кмет Иван Портних и на групата общински съветници от партията да се откажат от дяловото участие в дружеството "Международен панаир Пловдив". Съобщение с това съдържание тогава беше официално разпространено от пресслужбата на партията. Дяловете трябваше да бъдат безвъзмездно прехвърлени на Министерството на икономиката, от което Варна ги получи също така безвъзмездно и без ясни мотиви за дарението на 16 август 2016 г.


Изпълнявайки безпрекословно възложеното от изпълнителната комисия на ГЕРБ, на 2 май 2017 г. общинските съветници от партията във Варна, както и партньорите им от мнозинството в съвета, приеха решение за връщане на акциите. От докладна записка на Портних, изпратена на 15 октомври м.г. до общинския съвет обаче, стана ясно, че решението от 2 май 2017 г. или не е било изпълнено, или разпореждането с прехвърляните акции не е било регистрирано в Централния депозитар. С въпросната записта Портних предлагаше на съветниците да апортират акциите от "Международен панаир Пловдив" в "Пълдин туринвест", както Георги Гергов беше поискал от него с писмо от края на август м.г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK