Работна група в МВР готви законодателни промени заради бума на тежките катастрофи

Работна група в МВР готви законодателни промени заради бума на тежките катастрофи

© Велко АнгеловРаботна група в МВР преглежда сегашното законодателство и ще предложи промени в Закона за движение по пътищата, за да се противодейства на водачите, причиняващи тежки катастрофи. Това каза днес пред БНТ заместник главният секретар на МВР Станимир Станев.


Според него основната цел на поправките ще е засилване на превенцията. Предвижда се например да има лимит от пътни нарушения, след извършването на които книжката на провинилите се да се отнема. Станев не влезе в подробности с аргумента, че всичко все още е на етап обсъждане. Други промени предвиждат завишаване на санкциите и повишаване на събираемостта.


Със своите над 70 промени през годините Законът за движение по пътищата е един от най-ремонтираните в България. От години се говори за изцяло нов закон, но няколкото проекта приключваха пътя си към парламента на етап обществено обсъждане.
Станев посочи, че общо 8000 служители на полицията извършват контрол на пътя. МВР продължава започналата след катастрофата на бул. "Черни връх" през юли акция за масови проверки за алкохол и наркотици. Всекидневно от МВР дават данни за новите случаи, като за изминалото денонощие са засечени 20 души, шофирали пили, и още толкова, в които са употребили наркотици.


За близо три месеца са проверени 10 341 моторни превозни средства, като е извършен контрол на 13 204 водачи и пътници. Съставени са 2746 фиша и 837 акта за установени административни нарушения. Няма обобщени данни колко са случаите на заловени шофьори, които са били пияни или употребили наркотици.


Въпреки мобилизацията на полицията и въведените нови механизми на контрол тежките катастрофи не намаляват, като последната е от неделя. При нея пиян шофьор, в организма на който е имало и следи от наркотици, изхвърли от Околовръстния път друг автомобил, при което загина французин, а жена беше тежко ранена. Според експертизата виновният водач се е движил със 195 км/ч при ограничение 80 км/ч. Освен това той е имал повече от 30 документирани превишения на скоростта.


Повече вижте във видеото

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK