Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Изборната комисия свали имунитета на кандидат за депутат

Кратки новини

© Георги Кожухаров


Централната избирателна комисия (ЦИК) сне имунитета на кандидата за народен представител от Сливен, който беше хванат да управлява лек автомобил след употреба на метамфетамин, както и с регистрационни номера от друга кола. В комисията е постъпило мотивирано искане от главния прокурор Иван Гешев за разрешение за привличането му като обвиняем по досъдебно производство и от там са дали своето съгласие.

България стана член на Съвета на управляващите на Международната агенция за атомна енергия

Един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй"

© АЕЦ

Един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй"


България бе единодушно избрана за член на Съвета на управляващите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за периода 2022-2024 г. Това е станало по време на годишната сесия на Генералната конференция на организацията. По този начин страната ни ще има право на глас в основния политически орган, приемащ ключовите за Агенцията решения, посочват от Министерството на външните работи. В МААЕ членуват 173 държави, а основната функция на агенцията е да спомага за безопасното и мирно използване на ядрените науки и технологии.

Полицаи обезвредиха криволичещ по "Хемус" въоръжен шофьор

Кратки новини

© МВР Пресцентър


Около 7 часа тази сутрин шофьори на магистрала "Хемус" са подали сигнал за шофьор на БМВ с търговищка регистрация, който криволичел по пътя, съобщава БНР. При пристигането на полицейския екип мъжът лежал на шофьорската седалка и държал оръжие в ръка. Пристигнал екип на сектор "Специални тактически действия" от полицията в Шумен. Мъжът в автомобила не изпълнил полицейското разпореждане да отвори вратата, която била заключена.


Шофьорът, който е 21-годишен и е от Търговище, е изведен от автомобила и оръжието, което е газов пистолет, е било иззето. Пистолетът не е регистриран по определения ред. Автомобилът пък бил с прекратена регистрация, след като му бил съставен акт за дрифт в началото на септември в Търговище. Имал и друг акт за същото нарушение, които обжалва. Имал издадени 22 фиша за превишена скорост. Всички са платени, без два.

Освободените членове на потребителската комисия са сезирали евроинституции

Бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев

Бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев


Бившите членове на Комисията за защита на потребителите (КЗП), които бяха отстранени от служебното правителство, са сезирали Европейската комисия, Европейския парламент, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа. Заканват се да си търсят правата по съдебен път и в България.


"Отстраняването ни беше извършено без основание и в грубо нарушение на закона, което е абсолютен прецедент в цялата история на администрацията в България и е пример за груб политически реваншизъм", настояват те и допълват, че "с така извършеното предсрочно освобождаване служебното правителство било напът да въведе и нов термин - "отназначен" - човек, който е отстранен без основание, нито е уволнен, нито освободен, защото няма мотиви и законово основание".

България пита Турция ще оскъпи ли петорно преминаването през Босфора и Дарданелите

Кратки новини

© Reuters


Министърът на транспорта Христо Алексиев е изпратил писмо до турския си колега Адил Караисмаилоглу по повод сигнали от български морски асоциации за планирано петкратно увеличение на тарифите за преминаване през черноморските проливи Босфора и Дарданелите. В писмото се посочва, че до момента официална нота за предстоящо повишаване на таксите не е постъпвала към българските власти.


Алексиев настоява, че българският бизнес в сектора ще бъде значително ощетен от подобни обстоятелства. Вицепремиерът е поискал от Караисмаилоглу предоставяне на официална информация, като до изясняване на въпроса мярката да не бъде прилагана. Транспортният министър е провел разговор и с посланика на Турция в България Айлин Секизкьок, като изразил позиция, че въвеждането на петорно увеличение на таксите ще доведе до тежки последици върху икономиката на страните в Черноморския регион.

Северна Македония отново има посланик в България

Кратки новини

© Министерство на външните работи.


Новият македонски посланик в България Агнеза Руси Поповска е връчила копия от акредитивните си писма на заместник-министър на външните работи Велислава Петрова. Това се разбира от съобщение на институцията две години и половина след като Скопие остана без посланик в София - нов не бе посочен след изтичането на мандата на стария.


Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова прие днес копия от акредитивните писма на новия извънреден и пълномощен посланик на Република Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска.


Заместник-министър Петрова приветства с добре дошла посланика на Северна Македония. Тя подчерта удовлетворението на българската страна, че след един твърде дълъг период този дефицит в двустранния дипломатически диалог е преодолян и Северна Македония вече има извънреден и пълномощен посланик в София. Изрази надежда, че това ще допринесе за задълбочаване на добросъседските отношения, продължава съобщението на министерството.


Заместник-министър Петрова изтъкна подкрепата на България за европейската интеграция на Северна Македония. Същевременно с това е необходимо да се положат последователни усилия за възстановяване на доверието и изграждане на искрена позитивна атмосфера в двустранния диалог. От изключително значение е постигнатите договорености да намерят изражение в реални резултати.


Посланик Руси Поповска благодари за бързия отговор за провеждането на настоящата среща и определи последните развития в двустранния диалог като нова страница в отношенията на България и Северна Македония.


В хода на разговора двете страни се съгласиха, че наред с напредъка на политическо ниво от интерес за гражданите над двете страни ще бъде постигането на осезаеми резултати в секторното сътрудничество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK