Гешев защити атакуваното пред Конституционния съд правомощие за надзор за законност

Главният прокурор Иван Гешев е убеден, че Конституционният съд няма да отмени текстовете, защото темата била изяснена.

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван Гешев е убеден, че Конституционният съд няма да отмени текстовете, защото темата била изяснена.Главният прокурор Иван Гешев определи като изключително опасна възможността Конституционният съд (КС) да обяви за противоконституционни разпоредбите от Закона за съдебната власт (ЗСВ), които дават правомощия на прокуратурата да възлага на държавните органи проверки и ревизии при данни за незаконни действия, както и да прилага мерки при наличие на данни, че може да бъде извършено закононарушение.


Коментарът на Гешев е по повод отправеното искане от служебния министър на правосъдието Крум Зарков до Конституционния съд да обяви за частично противоконституционни тези текстове. Според Зарков надзорът се разпростира неограничено върху дейността на изпълнителната власт.


Главният прокурор коментира, че тези правомощия на прокуратурата са своеобразна защита на гражданите срещу бездействията на администрацията и затова искането да бъдат отнети е опасно. Той е убеден, че Конституционният съд няма да отмени текстовете, защото темата била изяснена.


Кабинетът сезира Конституционния съд за ключово правомощие на главния прокурор
Кабинетът сезира Конституционния съд за ключово правомощие на главния прокурор"Това е изключително опасно, защото е един от малкото механизми гражданите и гражданското общество да се защитават от административен произвол. Аз съм сигурен, че няма да се случи, защото е безспорно изяснена тази тема според юриспруденцията ни. Това, което се иска, е, ако държавните институции не работят и не си изпълняват задълженията, българските граждани чрез прокуратурата да нямат право да питат дали тези институции работят или не", обясни Гешев, цитиран от lex.bg.


Той отклони темата, като постави на дневен ред, че основните проблеми в държавата са други и напомни за зачестилите катастрофи.


"Къде виждате държава? Това е вече един социален проблем, бих го нарекъл социална епидемия и резултатът е никакъв. Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу престъпността, корупцията, организираната престъпност и тероризма. Плодовете от това ще ги берем и ги берем от това, което се вижда с мигрантския натиск, в това, че наркотиците масово заливат улиците и застрашават децата ни", коментира главният прокурор преди заседанието на ВСС.


Служебният правосъден министър Крум Зарков отговори на главния прокурор, че ако прокуратурата може да прави всичко, тогава няма да има нужда от регулаторни органи.


"Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единствената, която може да свърши работа по контрол и регулация. Ако прокуратурата може да прави всичко, за какво са ни регулаторни органи", попита Зарков, цитиран от lex.bg. "Мислите ли, че прокуратурата трябва да се занимава с качеството на сладоледа? Не!", добави още той.


Министърът попита и защо в такъв случай съществуват органи като Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор и Централната избирателна комисия.


"Когато парламентът не си върши работата, се разпада, а с прокуратурата не се случва нищо, ако не си върши работата. Ако новото издание на Народното събрание не иска да се разпадне, ще трябва да се заеме с конституционните си задължения далеч по-прецизно", добави министърът.


По думите му работата на прокуратурата е "да гони престъпниците и да отменя незаконосъобразни актове", а контролът на администрацията е на други власти, включително на парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK