Чрез мобилно приложение пациентите с е-подпис вече виждат здравното си досие

Чрез мобилно приложение пациентите с е-подпис вече виждат здравното си досие

© "Информационно обслужване"Всеки, който има квалифициран електронен подпис (КЕП) и смарт телефон, вече има достъп до личното си пациентско досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС), съобщават от държавното дружество "Информационно обслужване".


Това става възможно, след като Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" пуснаха в експлоатация мобилното приложение "еЗдраве". То осигурява достъп на потребителите до вписаните в НЗИС прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др.


Приложението "еЗдраве" осигурява на потребителите във всеки един момент информация за извършените им прегледи, изписаните рецепти, издадените им направления и друга здравна информация за тях. Според "Информационно обслужване" приложението е сред най-иновативните в Европа и е първото в България, което обединява всички данни за пациентите на национално ниво.


Приложение, което не е напълно готово, цели да помага за контрола в здравната система
Приложение, което не е напълно готово, цели да помага за контрола в здравната системаСред най-големите предимства на "еЗдраве" е, че информацията в него е представена на разбираем за пациентите език, уверяват от "Информационно обслужване" и допълват, че то дава цялата необходима информация на пациентите за здравния им статус.


"еЗдраве" може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play. Достъпът до електронните здравни документи в "еЗдраве" се осъществява чрез еднократно сдвояване на приложението с личното пациентско досие, достъпно в НЗИС на адрес my.his.bg през браузър на компютър.


Заради високите изисквания към сигурността на личните и медицинските данни на този етап достъпът до личното пациентско досие става единствено чрез използването на електронен подпис. Експертите на "Информационно обслужване" работели върху въвеждането и на други сигурни методи за вход в електронното пациентско досие, които се очаква да се използват в най-скоро време.


Освен чрез КЕП сигурността на информацията в "еЗдраве" се гарантира и с допълнителна биометрична защита, която се активира по желание на потребителя. НЗИС записва и съхранява всяко действие, което се извършва в електронното досие, независимо дали действието е от страна на пациента, медицински специалист или друго оторизирано лице. История със записаните действия може да бъде видяна от потребителя през специализиран екран в мобилното приложение и уеб версията.


Ако потребителят прецени, че повече няма да ползва мобилното устройство, на което е свалено приложението, той може да деактивира профила си. Деактивирането изтрива цялата информация от устройството и не оставя следа от досието в телефона.


До края на годината приложението ще получи допълнителни функционалности, сред които са електронните хоспитализации, история на заболяването, показване на нотификации за планов прием в болница, ТЕЛК решения, нотификации за получаване и прием на медикаменти, панел за хронични заболявания и др. Плановете са в близките месеци да бъде пусната и функционалност, която дава достъп на родителите до пациентското досие на децата им или на възрастните им роднини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK