Украйна е поискала от България тежко въоръжение, служебната власт отказала

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

© Цветелина Белутова, Капитал

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов"Въпросът за предоставяне на конкретен вид въоръжение на Украйна отново беше повдигнат. Отговорът ми беше кратък и ясен - има решение на парламента, ние няма как да го погазим." Това коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос дали украинският посланик в София, с когото той се е срещнал, е повдигнал отново въпроса България да предостави оръжие на Украйна.


Запитан преди влизането му за Съвета по сигурността към Министерския съвет за какво въоръжение става въпрос точно, Стоянов отбеляза, че не смята, че е необходимо да споделя, но било "тежко въоръжение, а не е леко стрелково оръжие, нито е боеприпаси".


На въпрос Украйна поискала ли е самолети Су-25 той подчерта: "Отдавна казах, а и посланик Москаленко (посланикът на Украйна Виталий Москаленко - бел. ред.) знае много добре моята позиция, че тежко въоръжение, докато аз съм министър, няма как да дам, а и докато няма промяна в позицията на парламента."
Той коментира обстановката в Русия и течащата там мобилизация на запасняци. "Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани. Тези хора подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство", посочи той, повтаряйки позицията на Министерството на външните работи.


Преки заплахи за националната сигурност от въвличането на България в конфликт няма, увери отново Стоянов.
"Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. Но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако те са 300 000, не очаквам кой знае какъв съществен обрат. Ако са повече, тогава нещата може да се променят", коментира още Димитър Стоянов.


Според него основният риск в Черно море остават само свободно дрейфащите мини. "Комуникациите са отворени. Но знаете, че бяха открити и взривени няколко мини, което е основният риск в момента", допълни служебният министър на отбраната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK