Ани Чифлигарска: Училище "Дени Дидрò" заяви нов модел на образование

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Ани Чифлигарска, директор учебна катедра "Начален етап и изкуства", член на управителния екип на ЧСУ "Дени Дидрò"

Ани Чифлигарска, директор учебна катедра "Начален етап и изкуства", член на управителния екип на ЧСУ "Дени Дидрò"Още с откриването му училище "Дени Дидрò" заяви нов модел на образование. Как възникна концепцията за училището?


В училище "Дени Дидрò" вярваме, че началото на бъдещия хармоничен и устойчив свят се поставя днес. В този смисъл концепцията за училището се зароди в отговор на традиционния модел на образование, който е силно фокусиран върху енциклопедичните знания, но не и върху индивидуалността на децата и развитието на комплексни практически умения.


Концепцията за обучение е изградена въз основа дългогодишни международни наблюдения и анализи в сферата на обучение. Резултатите показват, че най-доброто образование се постига чрез опита. Затова старанието ни е да осигурим на учениците среда, която ги стимулира да изследват, анализират и намират решения. Търсейки решенията на казуси и задачи в различни сфери, обучаващите се мислят и сами достигат до знания.
Желанието ни е училище "Дени Дидрò" да бъде положителен модел за промяна в българската образователна система, който се стреми да опознае детето, да му даде свободата да изрази себе си и да развие собствените си таланти.


Какви са конкретните основни разлики в сравнение с традиционното българско училище и в този смисъл до какви качествени промени водят те в процеса на обучение?


Една от първите и най-видими разлики е местоположението. Училището се намира в град в Банкя на площ 6000 кв.м. Локацията е избрана целенасочено, за да осигури на учениците пространство, да им позволи да учат и творят далеч от презастроените градски части и трафика на София.


Ани Чифлигарска: Училище "Дени Дидрò" заяви нов модел на образование


Учебният комплекс се състои от три сгради, в които се разполагат уютните и светли класни стаи, тематични кабинети, две библиотеки, два физкултурни салона и зала за танци, голям и малък басейн, активни зони за игра, зона за хранене, външни спортни съоръжения.


По форма и разположение е избегнат респектиращият вид на традиционното училище. Широките зелени пространства създават усещането за близост и единство с природата.


По отношение на учебния процес разбирането ни e, че всяко дете има собствена индивидуалност, която искаме да подкрепим и на която даваме възможност да се развие.


Ани Чифлигарска: Училище "Дени Дидрò" заяви нов модел на образование


Това разбиране обуславя и цялостния ни подход в обучението. За да развием естественото любопитство, откривателския дух и любовта към ученето, в училище "Дени Дидрò" сме възприели индуктивен подход в обучението. При него учениците изследват, анализират и сами достигат до знанията и отговорите, които търсят. Методите на обучение и уроците са обогатени с разходки сред природата, посещения на музеи, галерии, стопанства.


Ани Чифлигарска: Училище "Дени Дидрò" заяви нов модел на образование


Учителят е ментор, който стимулира учебната среда, за да предизвика творческото и критичното мислене, задаването на въпроси. Получени чрез този подход, знанията са преживени, осмислени, остават трайно запомнени и могат да бъдат приложени отново от учениците.


Обучението се осъществява едновременно с двама квалифицирани учители. По този начин се осигурява винаги специалист, който може да обърне внимание на индивидуалните потребности на всяко дете, като окаже допълнителна подкрепа в усвояването на знанията или стимулира напредъка с допълнителни задачи.


Това означава ли, че избягвате заложената от МОН учебна програма?


Не. Не означава. Знанията и компетентностите, до които искаме да достигнат учениците в края на учебната година, са интегрирани в месечни теми и подтеми. В тях се включва задължителното учебно съдържание, но разликата е, че не се ограничават само с него. Работата по теми позволява на учениците да навлязат в детайлите на знанието, да открият и изследват взаимовръзките между отделните науки.


Какви са вашите изводи от наложения нов модел в началото на втората учебна година?


Преди всичко сме щастливи, че децата идват с желание на училище. Това ни показва, че сме създали гостоприемна и спокойна среда за тях, което е първата част от нашата задача. Оттук нататък е важно да запазим желанието за учене и да изградим успешната комбинация от знания и уменията, които да подготвят учениците за бъдещите им предизвикателства.


В този смисъл все по-ясно виждаме открояващата се роля на учителя. Той е този, който вдъхновява с личността си, създава учебния процес и реално обогатява учебната среда с различни похвати. В допълнение на това - важно е учителят да споделя същите разбирания за образованието, за да може да се включи пълноценно в целия процес.


Важна е и връзката с родителя. Той трябва да се чувства уверен, че детето му получава необходимите знания и напредва в тях. Затова в училището изградихме система за редовна обратна връзка. В края на всеки учебен срок родителите получават детайлна обратна връзка за развитието на своето дете. Обратната връзка се състои от писмена форма, която се изпраща чрез електронната поща на училище "Дени Дидрò", както и лична среща с учителите на детето.


Ани Чифлигарска: Училище "Дени Дидрò" заяви нов модел на образование


За настоящата учебна година осъществихте прием в предучилищен, първи и втори клас - ще продължи ли същият принцип и за следващия прием?


Училище "Дени Дидрò" предлага обучение от предучилищен до дванадесети клас. Към момента сме възприели подход, в който класовете се развиват чрез надграждане от нашите ученици през всяка следваща учебна година. Затова от учебната 2023/2024 година единственият начин децата да постъпят за обучение в по-горен клас ще е, ако те първоначално са били наши ученици в предучилищен.


Според вас кое е показателно за качеството в обучението - количественият измерител чрез оценки или се базирате на други критерии?


В училище "Дени Дидрò" не поставяме оценки. За нас те създават усещане за преследване на конкретен количествен резултат, който измерва натрупването на верни отговори.


Мярката за образователен растеж за нас е свързана със стимулиране на мисловния процес по време на обучението, чрез който усвоените знания и умения се превръщат в реално приложими в практиката. За нас качествено образование означава да осигурим подходяща учебна среда, която стимулира въображението и любопитството и помага на децата да останат отворени за учене през целия си живот. Във все по-динамичен и променящ се свят информацията, научена в училище, може бързо да стане неизползваема. Затова е важно децата да растат адаптивни към промените, да мислят глобално и стратегически, да придобият умения за правилно управление на времето, за работа в екип и аргументиране на солидни тези. Стараем се да постигнем всичко това с обучението в училище "Дени Дидрò".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK