Столичната община си върна 12 дка от къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина

Работници свалят част от оградата на къпалнята "Мария Луиза". Тя ще бъде изместена навътре.

© Юлия Лазарова

Работници свалят част от оградата на къпалнята "Мария Луиза". Тя ще бъде изместена навътре.Зоната за обществено ползване на Борисовата градина в София ще бъде увеличена с 12 декара до няколко дни, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по Би Ти Ви. Теренът се взима от къпалнята "Мария Луиза" и досега е бил ограден, въпреки че не е бил част от апортната вноска на общината при приватизацията на комплекса, посочи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. През януари той установи, че теренът е заграден незаконно от 2003 година насам. Общината 19 години не е успяла да разбере, че неправилно е заградена общинска площ с размерите на съседния колодрум.


"Въпросните 12 дка се водеха "неизяснена собственост". През 2019 г. район "Средец" започна актуването като публична общинска собственост и през 2020 г бяхме готови с два акта, съответно за 3 и 9 дка, които след това бяха утвърдени от Столичната община и довършихме цялата процедура с вписването и стабилизирането на актовете", описа процедурата Трайков.Фандъкова посочи, че предстои премахване на оградата, оглед на терена, неговото разчистване и облагородяване, преди той да може да се ползва от посетителите на Борисовата градина.
В проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, възложен от Столичната община, в този терен беше отредено строителство на сградата на някогашното (преди 1944 г.) т.нар. Климатично училище. След критики при първото обществено обсъждане на проекта за ПУП, Фандъкова настоя този бъдещ строеж да отпадне, но за самия терен от 12 дка да бъде изваден от оградата на къпалнята не спомена нищо.


"Тук няма да се строи нищо - ще остане парк. В първоначалния проект за ПУП на Борисовата градина имаше предложение за нови обеми вътре, но и на общественото обсъждане на проекта и в становището на район "Средец", подкрепено и от общината, отпаднаха всякакви строежи ", поясни Трайков. През цялото време за тази кауза работеха и общинските съветници Марта Георгиева и Иво Божков от "Демократична България", моят предшественик като кмет на района Maрия Ачкова, други колеги от СОС (Борис Цветков и Войслав Тодоров) и, разбира се, хората, обединени в групата "Да спасим Борисовата градина", добави той.


Кметът на София посочи, че общината очаква къпалнята да се възстанови. В смесеното дружество "Парк "Мария Луиза" АД, което е собственик, общината държи 41%, но няма свой представител в борда. Мажоритарният дял е на фирми на Румен Гайтански-Вълка. "Има интерес от собствениците, които са смесено дружество от общинско и частно. Ако се случи и е по правилата, без ново строителство, това ще е добре за града", подчерта Фандъкова. Главният архитект на София Здравко Здравков допълни, че очаква проекта за реставрация.


В синьо е територията, която ще бъде върната. Вдясно от нея е къпалнята "Мария Луиза", а вляво горе - колодрумът.

© Район

В синьо е територията, която ще бъде върната. Вдясно от нея е къпалнята "Мария Луиза", а вляво горе - колодрумът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK