Заради случилото се със "Северен поток" България обмисля засилване на охраната на енергийната система

Росен Христов

© Лили Тоушек

Росен ХристовСлужебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че се обмисля проверка и оценка на готовността за охрана на енергийната система в България. Повод за коментара му стана компрометирането на газопровода "Сверен поток" край Швеция. Европейският съюз подозира, че саботаж стои зад изтичането на газ по подводните руски тръбопроводи за Европа, и обеща "солиден" отговор на всяко умишлено прекъсване на неговата енергийна инфраструктура.


Христов даде пресконференция пред медиите на летище София, заедно с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Румъния и Гърция, с които бе на заседание в Брюксел днес. Те ще се включат в утрешното официално откриване на интерконектора с Гърция.


Христов уточни, че ако трябва някъде да се предвиди засилване на охраната, то ще бъде направено.


"Сигурността на доставките е свързана с цялата енергийна сигурност на страната. Очакваме анализ на службите дали случилото се със "Северен поток" наистина е умишлен акт или някакъв вид авария. За момента повечето мнения клонят, че е умишлен акт", каза още той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK