Гръмоотвод "с изпреварващо действие" пази от мълния къщи и блокове в София

Гръмоотвод от новия модел - мълниеприемник с изпреварващо действие, се познава по топката на мачтата. Уредът защитава и съседни сгради.

© Юлия Лазарова

Гръмоотвод от новия модел - мълниеприемник с изпреварващо действие, се познава по топката на мачтата. Уредът защитава и съседни сгради.Нов тип гръмоотводи спасяват жилищни сгради и къщи от мълниите. Те се наричат мълниеприемници с изпреварващо действие, защото реално привличат мълнията и я отвеждат в земята. Обхватът им е с различен радиус - 40, 60, 80 м, в зависимост от големината на сградата.


В последно време в софийските квартали "Младост", "Слатина" и другаде живеещите в панелни блокове се организират, събират пари и монтират новия вид гръмоотводи. Къщи в Симеоново, Драгалевци и Бояна също си слагат, в градове от Южна България също се търсят, казва Мариян Балкански от специализирана фирма за мълниезащита и заземяване.


"Трябва да се знае, че панелните блокове и старото тухлено строителство над 40-50 години нямат мълниезащита. През годините живеещите в тях са ремонтирали покрива и майсторите, като са слагали хидроизолация, са изрязали металните въжета и кабели (на гръмоотводите). После в много от случаите не са ги възстановили. Така са 80-90% от старите сгради", смята той. При цялостно саниране на панелните блокове обаче задължително се включва и подновяване на мълниезащитата.
Цената варира като най-добре пазещите и с най-голямо покритие гръмоотводи струват около 3 хил. лв.


Новият вид гръмоотводи сами привличат мълнията


Мълниеприеприемниците с изпреварващо действие се различават от старите гръмоотводи по видимата поцинкована топка на върха на мачтата (горе на снимката). Технологично тази уредба действа като създава магнитно поле и то привлича мълнията. Обхватът за еднофамилни къщи е с радиус 40, а за жилищни блокове се монтират по-мощни - за защита в радиус от 60 или 80 м.


Ако светкавица падне примерно на 50 м разстояние от мълниеприемника, той ще я привлече и отведе в земята преди тя да ударила, затова е наречен "с изпреварващо действие". Реално този вид гръмоотводи защитават цялата зона на обхвата им, а не само сградата, върху която са, пояснява инж. Вълко Вълков, ръководител на лаборатория, акредитирана за контрол на мълниезащитни съоръжения.


Тези лаборатории извършват проверка на мълниезащитата на сграда, когато е нова и трябва да се издаде Акт 16 за въвеждането й в експлоатация. Подписът на експертите е задължителен, но години след това същата сграда повече не се инспектира.


Законово не е уреден контролът за изправност на гръмоотвода


"Няма законова уредба, която да задължава домоуправителя или собствениците на нова сграда в годините след това тя да се проверява за мълниезащита", коментира Вълков. В действащата Наредба 4 от 2010 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са определени три категории сгради за мълниезащита. Жилищните и обществените сгради са в третата, най-лека, в която се препоръчва проверка през три години. Собственикът на имота или ползвателят са посочени за поддържането на мълниезащитната уредба, но не са задължени да организират проверката й.

Правилното заземяване е много важно за изправността на гръмоотвода.

© Максим Караджов

Правилното заземяване е много важно за изправността на гръмоотвода.


Старите гръмоотводи, ако се повредят, може да са опасни


Старите гръмоотводи вършат добра работа, но при повреда по кабела или лошо заземяване е възможно да създадат проблем, защото са "висока точка, която привлича мълнията", според Вълков. В пазарджишко село светкавица пада на 200 м далеч от трафопост, но въпреки това е привлечена от стария му гръмоотвод и го удря. Мачтата била коризирала, никаква защита и предпазителят за високо напрежение на трафопоста изгоря, дава пример той. Колегата му Христомир Иванов, експерт по мълниезащита, поясни пред БНР, че мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление и затова и при изправен гръмоотвод на една сграда, той не пази и съседните. "Ако мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма, но хората това не го знаят", коментира той и препоръчва по време на гръмотевична буря дори да не се простира на балкона, защото крие риск.


Старият модел гръмоотводи се редуват с тв антени по покривите в центъра на София.

© Юлия Лазарова

Старият модел гръмоотводи се редуват с тв антени по покривите в центъра на София.


Експерт: При светкавици се постарайте да не сте "висока точка"


Тримата мъже, които загинаха от мълния в градинката "Св. Никола" в София на 27 септември, е можело да се спасят, само ако са били легнали на земята, за да не са "висока точка", която привлича мълнията, според Вълков. В квартал с 3-етажни къщи, ако има една 6-етажна, то тя непременно трябва да има надеждна мълниезащита, именно защото е висока точка, препоръча той.


Експертите не са единодушни дали при гръмотевична буря автомобилът е надеждна защита, но е по-добро място от скриване под дърво. Мобилният телефон трябва да се изключва в такива ситуации, както и да не се носят островърхи метални предмети. Телевизионните антени по покривите също може да са рискови, защото са метални "високи точки" и не са заземени. "Ако ги удари мълния, пламва къщата", предупреди инж. Вълков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK