Радев: Войната в Украйна бързо промени мисленето ни и усещането за съседство

За церемонията в София дойдоха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Република Северна Македония, както и премиерите на Гърция и Румъния.

© Юлия Лазарова

За церемонията в София дойдоха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Република Северна Македония, както и премиерите на Гърция и Румъния.Война, която Русия води срещу Украйна, промени сериозно и много бързо начина ни на мислене, усещането ни за това какво е съседството и солидарността. Това заяви президентът Румен Радев на официалната церемония, с която беше обявено функционирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. За нея в София дойдоха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Република Северна Македония, както и премиерите на Гърция и Румъния.


По думите на българския държавен глава това не е само инфраструктурен проект, а и символ на увеличаващия се потенциал на Югоизточна Европа, на успешното сътрудничество, свързаността, които допринасят за устойчивото развитие като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия.


Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът е свобода
Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът е свободаРадев благодари на всички за реализацията на проекта. "Така ние демонстрираме нашата увереност, нашия съвместен отговор на нарушените вериги на доставки, растящи цени, причинени от кризата и руската война в Украйна", посочи той. "Веднага след прекъсването на руските доставки за България, ние трябваше да реагираме на тази криза и се обърнахме към съседите си, продължи президентът и добави, че България високо цени подкрепата им за осигуряването на достъп до своите национални системи за газов транспорт, подкрепата от Турция, която даде навреме достъп до терминалите си за втечнен природен газ. На Балканите ние сме най-големият износител на електроенергия, трети в Европа, това ни позволява да увеличим износа си на електроенергия към всички наши съседи, припомни още президентът.


Добави, че България увеличава капацитета на хранилището в Чире и ще може да подкрепи своите съседи за по-добър баланс за техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, поддържаме сътрудничеството си с Румъния с вече осигурения интерконектор, за да имаме вече гъвкавост и сигурност на доставките, каза Радев.


Премиерът Гълъб Донев изтъкна усилията на служебното правителство за компенсиране на натрупаните от предходния период закъснения в реализацията на този проект и изтъкна политическата воля на България и Гърция проектът да бъде завършен. По план това трябваше да стане още през 2020 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK