На живо

След изборите: Иванов очаква коалиция на "Демократична България" с ГЕРБ и ДПС да изкара хората на улицата

След изборите: Иванов очаква коалиция на "Демократична България" с ГЕРБ и ДПС да изкара хората на улицата

© Цветелина Белутова, КапиталВ 6 ч. тази сутрин гласуването на предсрочните парламентарни избори приключи. От обработените протоколи се очертава да има Народно събрание със седем партии, като в него попада "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев. Победителите на изборите през юли 2021 г. "Има такъв народ" обаче не успяват да намерят място в парламента.


Най-много депутати в 48-ото Народно събрание ще има ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов печели изборите с почти 5 процентни пункта преднина пред "Продължаваме промяната". След тях се нареждат ДПС, "Възраждане", БСП и "Демократична България". Повече за изборната нощ четете тук.


"Дневник" следи на живо най-важните новини след изборите.

На живо

Кирил Петков: Тук сме за дълго и заедно ще променим България

Кирил Петков: Тук сме за дълго и заедно ще променим България

© Надежда Чипева, КапиталНие сме тук за дълго и ви обещаваме, че заедно с вас ще променим България! Това написа един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в пост във "Фейсбук", с който благодари на всички българи, които гласуваха на предсрочните парламентарни избори вчера. "Благодаря на всеки един от вас, който отново ни се довери и ни подкрепи!", казва още той.

Христо Иванов видя възможна коалиция между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов допусна, че след изборите може да се направи коалиция между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" и изключи възможността обединението да подкрепя и участва в управление с партиите на Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ.


ГЕРБ не мръднаха от своята позиция на тотално отрицание, че в България има корупционен модел


Христо Иванов,

съпредседател на "Демократична България"


След окончателните резултати, които обяви Централната избирателната комисия (ЦИК), сметките показват, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще имат общо 130 депутати в новото 48-мо Народно събрание. "Те свалиха това предишното правителство. При всичките му кусури, аз не съм спестявал това. Нека да направят управление с "Възраждане" и ДПС, нали заедно свалиха правителството. Да видим как ще им се получи. Но те и помежду си не виждам как ще влязат в такъв танц", коментира Христо Иванов.


Христо Иванов: ГЕРБ да си направят коалиция с ДПС и "Възраждане"
Христо Иванов: ГЕРБ да си направят коалиция с ДПС и "Възраждане"

Как изглежда картата на страната с резултатите по области

Снимката е от изборния ден - 2 октомври 2022

© Димитър Марков

Снимката е от изборния ден - 2 октомври 2022ГЕРБ печели в почти всички области в страната с изключение на Кърджали, Търговище, Силистра, Разград и Шумен, където победител е Движението за права и свободи (ДПС).


Това показват данните при почти 100% обработени протоколи от областите в страната, показа справка на "Дневник" в сайта на Централната избирателна комисия.


Повече по темата - тук


Рекорден протестен вот: "Не подкрепям никого" завърши изборите на второ място под чертата

Рекорден протестен вот: "Не подкрепям никого" завърши изборите на второ място под чертата

© Надежда Чипева, КапиталПротестният вот, изразен чрез гласуване с "Не подкрепям никого", достига рекордни нива на вчерашните предсрочни парламентарни избори, сочат данните на Централната избирателна комисия при 100% обработени резултати от секционните протоколи. Тази възможност са избрали 87 634 души, което я нарежда по предпочитания на гласоподавателите веднага след партия "Има такъв народ" и близо до 4-процентната бариера за влизане в парламента.


Позицията "Не подкрепям никого" в бюлетината беше въведена през 2017 г., когато гласуването стана задължително. Тя няма отношение към изборния резултат на парламентарен вот, но се отчита за избирателната активност, която на свой ред определя дали решенията на бъдещи референдуми ще са със задължителен или с препоръчителен характер.Единственият път, когато "Не подкрепям никого" е имала повече привърженици, е било на вота през 2017 г., който също беше предсрочен. Тогава обаче избирателната активност беше с около 15 на сто по-висока от прогнозната за 2 октомври 2022 г. В последвалите три избора през миналата година до нея прибегнаха в пъти по-малко хора.

Слави Трифонов: Всичко тепърва предстои

В типичния си стил публикация във фейсбук председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов благодари на гласувалите за него и се закани на "всички, които злорадстват": "И на всички, които ни подкрепят, и на всички, които злорадстват, ще кажа само: Всичко тепърва предстои", написа партийният лидер.След първото си явяване на изборите през април миналата година "Има такъв народ" беше втора по резултат политическа сила, на вота през юли се изкачи до първа позиция. След като обаче не успя да състави правителство, на изборите през ноември беше четвърта по големина партия в парламента. Но след няколко месеца в управление Слави Трифонов изтегли министрите си от кабинета "Петков", което доведе и до свалянето на правителството. На изборите на 2 октомври "Има такъв народ" не премина прага от 4% от гласовете на избирателите и няма да бъде представена в 48-ото Народно събрание.


Председателят на "Има такъв народ"

© Скрийншот от

Председателят на "Има такъв народ"

Нинова: БСП няма да подкрепи правителство с подкрепата на ГЕРБ и ДПС

Нинова: БСП няма да подкрепи правителство с подкрепата на ГЕРБ и ДПС

© Лили Тоушек


Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви "категорично", че тя и ръководството на социалистическата партия не възнамеряват да си подават оставката след исторически слабия резултат на партията на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.


"Резултатът не е добър, не драматизираме, взимаме си поуки. Почти запазваме резултата си от предишните избори", коментира Нинова.


Тя все пак уточни, че БСП ще обсъди на Национален съвет в събота резултатите, ситуацията и как партията да продължи нататък.


Настоя, че БСП няма да подкрепи правителство с ГЕРБ и ДПС, защото "седем години се бием с този модел", имайки предвид модела "ГЕРБ". "Решени сме да продължим битката си за промяна на модела ГЕРБ", подчерта председателката на БСП.


По думите ѝ ниската избирателна активност била шамар за цялата политическа класа.


Какво още коментира Корнелия Нинова прочетете тук.

ЦИК регистрира най-ниската избирателна активност от 1990 г. насам

ЦИК регистрира най-ниската избирателна активност от 1990 г. насам

© Лили Тоушек


На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври е регистрирана най-ниската избирателна активност по време на парламентарни избори след 10 ноември 1989 г., когато в България започнаха опитите за преход към демокрация. Това обяви пред БНР заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов и уточни, че гласувалите са малко над 2.5 млн. души.


Иначе в 48-ото Народно събрание влизат седем политически сили при обработени над 99.9 на сто от протоколите, уточни Томов.

Стефан Янев провижда правителство, зад което стоят две партии с 50 депутати

Стефан Янев

© Цветелина Белутова, Капитал

Стефан Янев


Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира пред БНР, че при този раздробен 48-и парламент със седем или осем партии трябва да се търси асиметрично решение, като едно такова асиметрично решение можело по думите му да бъде правителство на "супермалцинството".


"Приемете, че може да са две партии с общо 50 депутати, но подкрепени от други партии с коалиционно споразумение, които не участват пряко в изпълнителната власт, но подкрепят в парламента. Всичко е възможно. Разберете, че опциите са доста по-големи от това, което виждаме", допълни Янев по отношение на екзотичната си идея.


Повече следизборни коментари от Стефан Янев прочетете тук.

В Пловдив Бойко Борисов побеждава с малко Никола Минчев от "Продължаваме промяната"

Никола Минчев от "Продължаваме промяната"

© Юлия Лазарова

Никола Минчев от "Продължаваме промяната"В Пловдив-град, който заедно с 25-ти район в София се водят т.нар. лидерски битки, ГЕРБ - СДС (26.22%) води с малко пред "Продължаваме промяната" (25.92%). Водачите на листите са съответно Бойко Борисов и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев.


Партията на Борисов е получила 29 939 гласа, а "Продължаваме промяната" 29 597 гласа, или с едва 342 по-малко.


Кандидатите на ГЕРБ побеждават Пеевски, Христо Петров - Ицо Хазарта, Асен Василев
Кандидатите на ГЕРБ побеждават Пеевски, Христо Петров - Ицо Хазарта, Асен Василев

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" губят гласове в чужбина

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" губят гласове в чужбина

© NAСлед предсрочния парламентарен вот тази неделя "Продължаваме промяната" и "Демократична България" губят от електоралните си позициите сред българите зад граница за сметка на проруската формация "Възраждане". Това показват резултатите от Централната избирателна комисия при 98,81% обработени секционни протоколи.


При участвали в гласуването 174 627 български граждани - резултат, сходен с избирателната активност през юли миналата година, когато правото си на вот упражниха 173 469 души, но е по-нисък спрямо данните от ноември (тогава гласуваха 219 656 души), изборите извън страната отново бяха спечелени от ДПС. Резултатът на движението е изцяло благодарение на гласовете от Турция, които се равняват на 94% от всички подадени за партията бюлетини.


Голямата изненада е "Възраждане", която добавя към резултата си от ноември още над 10 хил. гласа. Тя застава начело в Австралия, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Молдова, Южна Африка, Русия, Тунис и Чехия като Молдова измества предишния победител ДПС, а в Русия - традиционния лидер БСП.


Повече за вота зад граница четете тук.

Обявената от Путин мобилизация е отнела гласове от "Възраждане"

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане"

© Велко Ангелов

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане"Резултатът на "Възраждане" би могъл да бъде по-висок, но войната на Русия в Украйна и обявената от президента Владимир Путин мобилизация са разочаровали част от нейните потенциални избиратели. Това коментираха пред БНТ социолозите Боряна Димитрова ("Алфа Рисърч") и Първан Симеонов ("Галъп").


"Възраждане" не събра съществена периферия. Мобилизацията в Русия изигра съществена роля за дискредитиране на модела, в който България трябва да подкрепя режима. "Възраждане" се идентифицираха с този модел и това способства да не съберат тази подкрепа", коментира Димитрова.


"Психологическата фаза на войната в Украйна намали бодростта на избирателите на "Възраждане", добави Първан Симеонов.


Партията на Костадин Костадинов, която се обявява за преосмисляне на участието на България в ЕС и НАТО и за сближаване с Русия, е четвърта политическа сила с 10.2% от гласовете на избирателите.

Как гласуват районите в София на парламентарни избори от 2017 г. досега (карта)

Продължаваме промяната" остава на първа позиция в столичните 23-ти и 24-ти райони, но губи битката в 25-ти, където ГЕРБ си връща лидерското място. Това сочат данните при 100% обработени протоколи на секционните комисии.


Водач в 25-ти район беше председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той и съпартийците му са получили 28.35% от гласовете. На втора позиция с 24.36% остава "Продължаваме промяната", водена от музиканта Христо Петров, известен като Ицо Хазарта. На предишните избори той изпревари Борисов и отбеляза безпрецедентен за последните години успех срещу бившата управляваща партия в района, където гласуват кварталите "Банкя", "Връбница", "Илинден", "Красна поляна", "Люлин", "Надежда", "Нови Искър" и "Овча купел".


Подробности за вота в София тук.


Изборният ден приключи 23 часа след началото му

Изборният ден приключи 23 часа след началото му

© Лили ТоушекИзборният ден приключи в 6 ч. Така 23 часа след началото му затвори и последната секция в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър, съобщиха от Министерството на външните работи. Българите по света гласуваха в общо 755 секции в 62 държави. Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити в Европа. Общо за изборите бяха изпратени 538 машини, което е със 122 броя повече в сравнение с изборите през месец ноември 2021 г.

При почти 100% обработени протоколи ГЕРБ води с близо 5 процентни пункта

При почти 100% обработени протоколи ГЕРБ води с близо 5 процентни пункта

© Георги КожухаровПри 99.03% обработени протоколи разликата от около 5 процентни пункта между първите две политически сили се запазва. ГЕРБ е с 25.43%, а "Продължаваме промяната" - с 20.21%. ДПС е трета политическа сила с 13.56%. "Възраждане" се нарежда на четвърто място с 10.17%. Следва БСП с 9.34%, а "Демократична България" печели 7.45%. Последната партия, която намира място в парламента, е "Български възход" с 4.65%. "Има такъв народ" почти сигурно няма да успее да влезе в Народното събрание, след като събира 3.84% от вота. С "Не подкрепям никого" пък са гласували 87 247 души.


При обработени над 99% от протоколите се оформя парламент със седем партии
При обработени над 99% от протоколите се оформя парламент със седем партии
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK