От днес Висшият съдебен съвет продължава работа с изтекъл мандат

Висшият съдебен съвет ще заседава в същия състав, докато Народното събрание не излъчи нови членове, които да попълнят парламентарната квота.

© Юлия Лазарова

Висшият съдебен съвет ще заседава в същия състав, докато Народното събрание не излъчи нови членове, които да попълнят парламентарната квота.Настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от днес е с изтекъл мандат, но ще продължи да работи, докато Народното събрание не излъчи и избере нови членове за парламентарната квота. За да продължи мандатът на настоящия състав, който официално изтече днес, не е нужен специален нарочен акт - произнасяне на Министерството на правосъдието или на самия ВСС. За тази седмица вече са насрочени заседания на съдийската и прокурорската колегия, а за следващата предстои и заседание на пленума.


Очакванията са обаче новоизбраното Народно събрание да стартира процедура по избор на нови членове максимално бързо, за каквото решение призова и служебният министър на правосъдието Крум Зарков.


Конституционният съд удължи неограничено мандата на съдебния съвет и инспектората
Конституционният съд удължи неограничено мандата на съдебния съвет и инспектората


До сегашната ситуация се стигна, след като Конституционният съд излезе с решение, с което на практика допусна безсрочно продължаване на мандата на Инспектората към ВСС. Макар да става дума за различен орган, чийто мандат също е изтекъл, но преди повече от 2 години, решението ще се приложи и спрямо самия ВСС.
Висшият съдебен съвет (ВСС) се състои от 25 членове. Трима от тях влизат в състава по право - председателите на върховните съдилища и главният прокурор, 11 се избират от самите съдии, прокурори и следователи и формират т.нар. професионална квота, а останалите 11 - от парламента (т.нар. парламентарна квота). Съветът е разделен на две колегии - за съдиите и прокурорите, които вземат решенията отделно съответно за съдилищата и прокуратурата, а пленумът се събира, за да обсъжда по-голямата част от общи въпроси от значение за цялата съдебна система - имущество, бюджет и финанси и др.


През пролетта магистратите избраха своите 11 представители в съвета. Изборът на някои от новоизбраните членове обаче бе оспорен, а делото е висящо пред ВАС и решение по него няма да има преди 17 ноември. Това, от една страна, блокира встъпването им в длъжност. От друга страна, останалите членове трябваше да бъдат избрани от парламента. Предходният състав на Народното събрание дори не започна такава процедура, която по закон продължава от 3 до 6 месеца.


"Закриване на държавността": проваленият избор изправя съдебния съвет пред нерешима криза
"Закриване на държавността": проваленият избор изправя съдебния съвет пред нерешима криза

Членовете на съдебния съвет трябва да са юристи с високи професионални и нравствени качества, които имат най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и могат да бъдат предлагани от всички политически сили. За да бъдат избрани обаче, са нужни гласовете на 2/3 от народните представители, а в предишния формат на Народното събрание това изискване налагаше да се поиска и подкрепа от опозицията.


Настоящата ситуация с продължаващ мандат на ВСС решава някои възможни проблеми, но също поражда серия от въпроси, които все още нямат отговор: "Докога новоизбраните членове от професионалната квота могат да стоят и да чакат, без да встъпят в длъжност? Ако условно приемем, че всички те са легитимно избрани, какъв е техният статут и кога могат да встъпят в длъжност?"


След резултатите от предсрочните парламентарни избори очакванията са за излъчване на правителство, но и за обявяване на процедура за избор на членове на ВСС от парламентарната квота. Така, при спазване на всички срокове, нов състав на ВСС може да има най-рано в началото на 2023 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK