На живо

След изборите: БСП нито ще води разговори с ГЕРБ, нито ще подкрепи техен кабинет

Христо Проданов

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо ПродановВ 48-ото Народно събрание ще има седем партии. Най-много депутати ще има ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов спечели изборите с малко над 5 процентни пункта преднина пред "Продължаваме промяната". След тях са ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" и "Български възход".


"Дневник" следи на живо най-важните новини след изборите. Основният въпрос е ще се състави ли правителство.

На живо

И Соломон Паси прие поканата на Борисов за медиатор в разговори за правителство

Президентът на Атлантическия клуб в България и министър на външните работи в правителството на Симеон Саксобургготски Соломон Паси обяви с публикация във "Фейсбук", че приема покана на Бойко Борисов да бъде - заедно с Росен Плевнелиев - медиатор в разговорите на ГЕРБ с всички парламентарно представени партии по външнополитически теми, като крайната цел е да се състави редовно правителство с пълен управленски мандат.


"Като ясно осъзнавам колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция, заявявам пред обществото и участниците в процеса, че бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото моите сили и тяхната воля позволяват това", пише Паси.По-рано и Росен Плевнелиев прие поканата на Бойко Борисов.


И Соломон Паси прие поканата на Борисов за медиатор в разговори за правителство

© Анелия Николова

БСП нито ще води разговори с ГЕРБ, нито ще подкрепи техен кабинет

Предизборен репортаж регион Велико Търново, Явор Божанков

© Юлия Лазарова

Предизборен репортаж регион Велико Търново, Явор БожанковНовоизбраният депутат от БСП Явор Божанков обяви пред Би Ти Ви, че не изключва левицата да проведе разговори с ГЕРБ, за каквито призова Бойко Борисов, но подчерта, че това е малко вероятно. Той обаче отново потвърди позицията на социалистите, изразена още преди изборите, че партията няма да подкрепи по никакъв начин правителство на ГЕРБ или ДПС. Малко по-късно пред БНТ членът на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов обяви, че партията нито ще води разговори с ГЕРБ, нито ще подкрепи техен кабинет.


Според Божанков именно отказът на левицата да подкрепи подобен кабинет е довела до образуваната проверка на прокуратурата срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, организационния секретар Гергана Алексова и зам.-председателя на контролната комисия Борислав Гуцанов. Проверката е по жалба на изключения и след това възстановен от съда в ръководството на партията Кирил Добрев.


"Никой не желае под никакъв предлог да легне пред влака и да падне в очите на своите избиратели и да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ искат по всякакъв начин да се докопат до властта, но хората не са глупави. Правителство на ГЕРБ с участието на ДПС ще взриви обществото", каза още Божанков.


Повече четете тук.

ГЕРБ иска професори по право да наблюдават разговорите за съдебна реформа

ГЕРБ иска професори по право да наблюдават разговорите за съдебна реформа

© Юлия ЛазароваНовоизбраният депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков поиска професори по право да наблюдават разговорите между партиите за съдебната реформа. Повод за коментара му пред Би Ти Ви стана изказването по-рано днес на лидера на партията Бойко Борисов, който обяви, че е готов на големи отстъпки, за да успее да направи правителство. Една от тях била съдебната реформа, като уточни, че ще подкрепи идеите на "Демократична България".


"Бих искал разговорът за съдебна реформа да се води под наблюдението на нашите стари професори - Даниел Вълчев, Пламен Панайотов, Лазар Груев и Борис Велчев. Като почнат разговорите, ще се стигне до консенсус", изрази увереност Чолаков.


Той дори даде идея съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов да предложи 11 души за нови членове на Висшия съдебен съвет, но уточни, че това не означава, че ГЕРБ ще ги подкрепи. Чолаков допълни, че по съдебната реформа добри предложения имат от ДПС, "Възраждане" и БСП.

Три партии са получили по-малко от 2500 гласа

Три партии са получили по-малко от 2500 гласа

© Лили Тоушек


Три партии, участвали на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, са получили по-малко от 2500 гласа. Това показват данните на Централната избирателна комисия от преброяването на гласовете.


Това означава, че за тях са гласували по-малко избиратели от изискваните за регистрация за участие на партия в изборите 2500 подписа.


Става въпрос за "Българско национално обединение" (БНО), което е получило само 1671 гласа. Това е формацията, с чиито листи се яви партията на Васил Божков "Българско лято" на изборите на 4 април 2021 г.


От своя страна "Български национален съюз - НД", който се оглавява от крайния националист Боян Расате, е получил 1850 гласа.


Партия "Правото" пък е събрала 1758 гласа.

Прокурор за Нинова: Недопустими са политически изказвания с манипулативни твърдения

Прокурор за Нинова: Недопустими са политически изказвания с манипулативни твърдения

© Лили Тоушек


Прокурорът от Софийската районна прокуратура Георги Иванов разкритикува председателката на БСП Корнелия Нинова по повод днешното ѝ изявление, че прокуратурата участва "в опит за вътрешнопартиен преврат". Иванов призова политиците да не използват държавното обвинение за тяснопартийни цели.


От прокуратурата уточниха, че Нинова и двама членове на ръководството на социалистическата партия са извикани за разпит по жалба на Кирил Добрев, който беше изключен от партията.


"Недопустими са политически изказвания с манипулативни твърдения и които представят прокуратурата по начин, който не отговаря на обективната действителност. Изказването на г-жа Корнелия Нинова е изцяло политическо и недопустимо и цели единствено отклоняване вниманието на българските граждани от техните актуални проблеми. С подобен тип говорене няма да намалее престъпността, която се увеличава и всички ние страдаме от нея", каза прокурорът, цитиран от БНР.


Повече подробности прочетете тук.

"Сиела Норма": "Дневникът е подправен" вероятно се дължи на повреда в машините

"Сиела Норма": "Дневникът е подправен" вероятно се дължи на повреда в машините

© Лили ТоушекСъобщението "Дневникът е подправен", появило на екраните на три машини за гласуване, които не проработиха в изборния ден, вероятно се дължи на повреда във флаш паметите, но това подлежи на проверка. Този отговор дава фирмата "Сиела Норма" на запитване на ЦИК, съобщава БНР.


Съобщението се изписа на екраните машини в три избирателни секции в различни градове - Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Заради това с решение на ЦИК изборите там се проведоха само с хартиени бюлетини. Случаите бяха предадени на прокуратурата, тъй като не е известно дали става дума за опит за въздействие или технически проблем, заради който се е включила системата за защита.


На други две машини хеш кодът е бил различен от инсталирания от фирмата, а от "Сиела" отговарят, че това трябва да се изследва и провери. Фирмата разполага с протоколите от инсталирането на софтуера и извършената последваща диагностика на въпросните 5 машини, които също ще се проверят.


ЦИК реши, че тези 5 устройства ще бъдат проверени в петък и с участието на експерти от Министерството на електронното управление, на Българския институт по метрология, Българския институт по стандартизация.

Рекордно малко избиратели са гласували на 2 октомври

Рекордно малко избиратели са гласували на 2 октомври

© Лили Тоушек


Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува обновени данни за избирателната активност на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Към 20 часа в неделя активността е била 39.4 процента. ЦИК уточнява, че това все още не са окончателните данни за избирателната активност, които ще бъдат актуализирани при публикуването на окончателните резултати.


Това е най-ниската избирателна активност на парламентарни избори в България от 1990 г. насам. Оттогава досега са проведени общо 14 вота за Народно събрание, като първите от тях - на 10 юни 1990 г. - са за Велико народно събрание.


Повече подробности вижте тук.

Плевнелиев ще е част от групата на ГЕРБ в преговорите за съставяне на кабинет

Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Росен Плевнелиев


Росен Плевнелиев потвърди, че ще участва в обявената от Бойко Борисов контактна група на ГЕРБ за преговори с други парламентарни групи за съставяне на правителство с евроатлантическа насоченост. Името му беше предложено от лидера на ГЕРБ по-рано днес. Наред с него Борисов спомена и бившия външен министър от НДСВ и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси.


"Благодаря за оказаното доверие да се включа в контактна група за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Предстои да се формализира нейният състав, като групата остава отворена за предложения от другите проевропейски и евроатлантически партии", пише Плевнелиев в изявление, изпратено до OFFNews.


Предшественикът на Румен Радев на президентския пост уверява, че при преговорите нямало да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места освен парламента, защото щяло да се работи за доверие и прозрачност. По думите на Плевнелиев контактната група ще проведе срещи с всички проевропейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети.

Оферта за "геополитическа коалиция" ли направи Борисов

Оферта за "геополитическа коалиция" ли направи Борисов

© Юлия ЛазароваИдеята на Бойко Борисов за правителство, в което той не е министър-председател, прилича на маневра към т.нар. геополитическа коалиция. Под това обикновено се разбира обединяването на партии на първо място заради проблемите, кризите и заплахите, идващи от руската агресия срещу Украйна. При този вариант изглежда по-вероятно смекчаването на най-острите позиции за борбата с корупцията. Но Борисов може да се наложи да направи още една крачка назад.


Терминът бе използван в неделя, когато скоро след обявяването на прогнозните резултати Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) разпространи коментара на своя зам.-директор и ръководител на софийския офис на организацията Весела Чернева (външнополитически съветник на Кирил Петков, докато беше премиер):


"Вотът в България може да произведе два типа коалиции: антикорупционна, в която ГЕРБ с Бойко Борисов начело няма да намери място, или геополитическа коалиция на центристки партии, възможна само ако Борисов напусне поста председател на партията си. Третият вариант е предвождана от ГЕРБ "коалиция на задкулисието", но тя носи рискове за репутацията на основната политическа сила, която е и член на Европейската народна партия."

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" не коментират дали ще се отзоват на поканата на Борисов за преговори

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" не коментират дали ще се отзоват на поканата на Борисов за преговори


Заявката на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще инициира контактни групи за преговори с останалите партии от 48-ото Народно събрание в рамките на опит за съставяне на правителство с евроатлантическа насоченост, остана без коментар от страна на две от политическите сили, към които беше отправена.


От "Продължаваме промяната" заявиха пред "Дневник", че не са решили дали трябва да коментират, защото все още не са получили официална покана от ГЕРБ. От "Демократична България" пък заявиха, че на са готови да коментират изявлението на Борисов. Вчера (3 октомври) съпредседателят на обединението Христо Иванов заяви пред журналисти, че "по принцип са готови на разговор, стига да е смислен". "Нека да видим какъв ще бъде контекста и каква ще бъде поканата, и тогава ще решим", коментира Иванов.

ГЕРБ единствено не иска Рашков за вътрешен министър

ГЕРБ единствено не иска Рашков за вътрешен министър

© Юлия ЛазароваНа въпрос на "Дневник" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че партията няма никакви кадрови претенции за евентуален кабинет, освен Бойко Рашков да не е вътрешен министър. Заяви готовност да бъде прието предложението на "Демократична България" за съдебна реформа.


Той информира, че все още не е обсъждал нищо с лидерите на останалите партии. Смята, че различните партии, които биха подкрепили правителство, трябва да подпишат програма, с което да поемат ангажимент за гласуване на парламентарните си групи.


Борисов каза, че са безотговорни коментарите ГЕРБ да направи правителство с "Възраждане", ДПС и "Български възход". Не виждал обаче и вариант за управление, ако му откажат останалите партии, тъй като после той щял да откаже.


Това бе първата пресконференция на ГЕРБ след обявяването на изборните резултати. Партията печели вота, след като събра подкрепата на 25.33% от гласувалите. На второ място остана "Продължаваме промяната" с 20.20%.


Борисов предложи на лидерите на другите партии, които искат, да се дръпнат назад, като каза, че е готов на всякакви компромиси. Ранното му пенсиониране обаче щяло да е неправилно. Отказа да квалифицира евентуално бъдещо правителство като експертно или коалиционно. Томислав Дончев призова за смирение и по-малко изява на егото.


По думите на Борисов близо 80% от хората казали пред социологическите агенции, че искат правителство.


"Ако гледаме назад, ще се спънем", каза той.


Непосредствено след пресконференцията на Борисов от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се въздържаха от коментар и заявиха пред "Дневник", че трябва да обсъдят допълнително с каква позиция ще излязат.


Какво (не) иска Борисов четете тук

ГЕРБ инициира преговори за правителство с евроатлантическа насоченост

ГЕРБ инициира преговори за правителство с евроатлантическа насоченост

© Юлия ЛазароваГЕРБ предлага преговори с контактни групи от останалите партии от 48-ото Народно събрание в рамките на опит за съставяне на правителство. Партията ще преговаря с всички политически сили, които заявят готовност. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов.


Като пример даде дискусионна група по темата "Анти-Путин", като в течение на пресконференцията посочи, че трябва да се предостави оръжие на Украйна.


Борисов направи още няколко предложения към останалите политически сили, по които да се преговаря:


- заявяване на позиции във връзка с евроатлантическата насока на България. Борисов отчете, че 67% от избирателите са "за" продължаване на този път, като добави и 10% на БСП, като даде за пример нагласата на Кристиан Вигенин. Като пример за преговарящи в екипите от страна на ГЕРБ даде бившия президент Росен Плевнелиев и Соломон Паси


- мерки на тема инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени, като приоритет е влизане в еврозоната.


Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер.


Бойко Борисов,

лидер на ГЕРБ


Добави, че министрите и премиерът ще се решат, след като минат преговорите, но ще са имена, за които има съгласие.

"Бухалка за неудобните": Нинова атакува остро прокуратурата

"Бухалка за неудобните": Нинова атакува остро прокуратурата

© Лили Тоушек


Прокуратурата не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните. Българската прокуратура е частна прокуратура на задкулисието. Това коментира председателят на БСП Корнелия Нинова заради получена призовка от прокуратурата да се яви на разпит по жалба на Кирил Добрев, който беше изключен от БСП.


"Г-н Гешев, свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по улиците, свършиха ли престъпниците, които изнасилват възрастни жени по селата за 20 лева от пенсията, свършиха ли наркотрафикантите, нагласените обществени поръчки, та се заехте с уреждането на вътрешнопартийните въпроси на БСП", попита Нинова главния прокурор Иван Гешев.


Тя уточни, че вчера е получила призовка да се яви веднага на разпит в прокуратурата и да ѝ предостави запис и заверени копия на стенограма и протокол от проведено заседание на Националния съвет на БСП на 28 август.


Нинова разясни, че е образувана прокурорска проверка по жалба на Кирил Добрев, а съдът отказа да впише това изключване, което по думите ѝ също било безпрецедентен акт - според нея никога съд не се бил занимавал с вътрешнопартийни въпроси.


"Няма да предоставя нищо на прокуратурата и няма да се явим на разпит", настоя тя.


Повече подробности по казуса прочетете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK