Прокурор към Нинова: Ако тя беше подала жалба срещу Кирил Добрев, така ли щеше да говори за нас

Прокурор Иванов не отговори на въпроса дали е имало друг случай прокуратурата да се е занимавала с вътрешнопартиен проблем

© Петя Владимирова

Прокурор Иванов не отговори на въпроса дали е имало друг случай прокуратурата да се е занимавала с вътрешнопартиен проблемПо повод остро критичното срещу прокуратурата изявление на Корнелия Нинова, с което тя информира за получената призовка, свързана с жалбата срещу нея на бившия член на ръководството на БСП Кирил Добрев, Софийската районна прокуратура (СРП) свика медиите да изясни казуса. Като елемент от изясняването се откроиха думите на наблюдаващия прокурор Георги Иванов, който каза, че "ще отговори с въпрос" на изявлението на Корнелия Нинова: "Ако жалбата беше от г-жа Нинова срещу г-н Кирил Добрев, същите ли оценки щеше тя да направи по адрес на прокуратурата?"


По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира призоваването й заедно с други членове на ръководството на БСП като


участие на прокуратурата "в опит за вътрешнопартиен преврат"
и запита риторично дали свършиха престъпленията, та прокуратурата се захвана с проблемите на БСП.


Наблюдаващият прокурор Георги Иванов обясни, че СРП е образувала проверка по жалбата на Кирил Добрев, ползвайки се от правомощията, които има по Закона за съдебната власт, да извършва предварителни проверки. А са изискани документи и протоколи от БСП и ас изпратени призовки за Корнелия Нинова и още двама членове на партийното ръководство (Борислав Гуцанов и Гергана Алексова), за да бъдат изяснени обстоятелствата, описани в жалбата на Кирил Добрев.


Добрев, който беше изключен от партията, натрупа съдебна история по своя казус


Първо Софийският градски съд потвърди изключването му, той обжалва пред ВКС, който го отмени окончателно. Сега Добрев сезира прокуратурата, че въпреки решението на Върховния касационен съд от 27 юли т.г., с което било отменено изключването му, не бил допуснат да гласува на заседанието на Националния съвет на 28 август. Затова той настоява в жалбата си срещу Корнелия Нинова да бъде образувано наказателно производство срещу нея по член 296, алинея 1 от Наказателния кодекс - за неизпълнение на решение на съд. Според Нинова той не бил допуснат да участва в гласуването заради все още неизяснения му към онзи момент статут. Прокурор Иванов поясни, че прокуратурата е образувала проверката, тъй като е длъжна да изясни обективната картина чрез разпит на всички участващи в конфликта лица. Нинова, Гуцанов и Алексова са призовани за 12 октомври. Запитан какво ще се последва, ако не се отзоват, прокурорът каза само, че трябвало да изчакаме 12 октомври.


Прокурорът: "Изказването на г-жа Корнелия Нинова е изцяло политическо и недопустимо"


Останалата част от разясненията на наблюдаващия прокурор съдържаха съвети към политиците и конкретно към Нинова какви публични изявления могат да правят, да се въздържат от "такъв тип говорене" като на Корнелия Нинова и "да не използват държавното обвинение за тяснопартийни цели".


"Недопустими са политически изказвания, с манипулативни твърдения и които представят прокуратурата по начин, който не отговаря на обективната действителност. Изказването на г-жа Корнелия Нинова е изцяло политическо и недопустимо и цели единствено отклоняване вниманието на българските граждани от техните актуални проблеми", заяви прокурорът. И добави, че "с подобен тип говорене" нямало да намалее престъпността.


На въпрос дали му е известен друг случай прокуратурата да се е занимавала с жалби на изключени партийни членове той не можа да отговори, но призна, че в неговата тригодишна практика е за първи път.


Експерти, потърсени за коментар, обясниха, че


наказателна отговорност от колективен орган не може да се търси


което означава, че от тази проверка надали ще се получи наказателно производство, по-вероятно е да не се получи, тъй като Нинова не е взела сама решението за изключването му И това законово положение би трябвало да е известно на прокуратурата. Ако ли пък ще се търси отговорност от тримата за поведението им на онова заседание (че не позволили на Добрев да гласува), то надали казусът, дори да прерасне в досъдебно производство, което е много слаба вероятност, ще приключи с наказания за тримата партийни шефове., далеч по-вероятно е да се изчерпи със шума който се вдигна и от двете страни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK