"Не може българите да са втора категория европейци": Радев настоя за бързо влизане в Шенген

"Не може българите да са втора категория европейци": Радев настоя за бързо влизане в Шенген

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев настоя България и Румъния да бъдат незабавно приети в Шенген. Пред журналисти в Малта, където е на официално посещение, той изрази разочарованието си, че години наред двете държави не са допуснати до зоната за свободно пътуване.


"Не може с Румъния да сме извън Шенген само защото години след покриването на изискванията някой пише нови критерии. Не може българите да са втора категория европейци и да чакат унизително по всички гранични пунктове. Не може да продължава това", каза Радев.


Вчера председателят на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент и шефовете на българската и румънската делегация в групата се обявиха за незабавно приемане на София и Букурещ в Шенген. В статия, публикувана в брюкселското издание euobserver, Ираче Гарсия-Перез, Петър Витанов и Дан Ника отбелязват, че миналата седмица са се навършили 11 години, "откакто ръководените от консерваторите правителства наложиха вето на молбата на Румъния и България за присъединяване към Шенгенската зона".


Следващата седмица се очаква в България да пристигне експертна група за проверка от Европейската комисия, която на място да установи прилагането на шенгенското законодателство. Експертите ще проверяват работата на Шенгенската информационна система, полицейското сътрудничество, управлението на външните граници, връщането на незаконни мигранти и спазването на техните права. Мисията е по покана на България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK