Прокуратурата пак поиска 15 г. затвор за катастрофата с Милен Цветков (обновена)

На първа инстанция прокуратурата отново поиска наказание от 15 години затвор за Николов, но Софийският градски съд не прие за доказан умисъл в действията му като шофьор.

© Георги Кожухаров

На първа инстанция прокуратурата отново поиска наказание от 15 години затвор за Николов, но Софийският градски съд не прие за доказан умисъл в действията му като шофьор.Прокуратурата отново поиска наказание от 15 години затвор за Кристиан Николов, който преди две години причини тежката катастрофа, при която загина журналистът и телевизионен водещ Милен Цветков.


Делото приключи на втора инстанция в Софийския апелативен съд, където стигна след протест на държавното обвинение и частните обвинители, които искат Николов да бъде признат за виновен по обвинението, че e причинил смъртта на Цветков при евентуален умисъл, а не при непредпазливост. По това обвинение Наказателният кодекс предвижда минимум 15 години затвор, а най-тежкото наказание е доживотен затвор.


Софийският апелативен съд обяви днес, че ще се произнесе в срок, който е месеца. Това на практика означава, че има две възможности - да приеме квалификацията, приета и от първоинстанционния съд за катастрофа при непредпазливост, а другата е да отмени присъдата и да върне делото за доразследване.
"Изненадани сме. Ако съдът бе приел нашите искания, трябваше да отмени първоинстанционната присъда и да произнесе нова", коментира адвокат Надежда Ковачева, която представлява близките на Милен Цветков.


"Според нас, деянието е извършено умишлено, при евентуален умисъл. Налице е интелектуалният момент за това - управлявал е моторно превозно средство след употреба на наркотици, което е умишлено престъпление. След като е вменяем, съзнава, че може да причини обществено опасни последици. И когато ги причинява, преследвайки целта да мине на червено, подсъдимият е могъл да избегне, само ако предприеме неутрализиращи мерки - да спре, да се насочи в друга посока или да направи маневра", обясни Ковачева. Тя припомни, че експертизи доказват, че е вменяем и че се е движил праволинейно и не е опитал да спре.


На първа инстанция Софийският градският съд осъди Николов на 9 години затвор, след като не прие за доказано обвинението за умисъл. Съдът му наложи и забрана да шофира за 10 години и присъди да плати 40 000 лева разноски по делото.


В пледоариите си днес прокуратурата и адвокатите на близките на Милен Цветков подчертаха, че Николов е бил под влияние на наркотици и в последните 300 метра преди удара е ускорявал движението на колата, вместо да намали скоростта и да направи всичко възможно да избегне удара. Те отново настояха да бъде признат за виновен по по-тежкото обвинение.Катастрофата стана на 19 април 2020 г. на кръстовището пред мол "Парадайс" в София. Според прокуратурата престъплението е извършено с умисъл, тъй като не само че е седнал зад волана на аудито след употреба на наркотици, но и не е спазвал правилата за движение и е шофирал със скорост, значително по-висока от разрешената - 99 км/ч, преди удара при ограничение в участъка 50 км/ч. Няма спирачен път и е минал на червен сигнал на светофара при спрял пред него автомобил.


Освен това от прокуратурата мотивират искането за по-тежко наказание с това, че в района е имало и други шофьори, пешеходци и участници в движението, чиито живот и здраве също са били застрашени. Заради всичко това от държавното обвинение твърдят, че Николов е съзнавал опасността, катастрофата не е случайност или поради небрежност, а подсъдимият е разчитал единствено на шанса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK