Радев: С пълна убеденост не подписах за присъединяване на Украйна в НАТО

Радев: С пълна убеденост не подписах за присъединяване на Украйна в НАТО

© ReutersС пълно убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това би означавало война НАТО-Русия. Аз ще продължа да бъдат отговорен към българските граждани и като президент, и като върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значения под какви фрази това се прикрива. Това обяви днес пред журналисти в Прага държавният глава Румен Радев.


Той остро атакува "Демократична България", които критикуваха това негово решение и обявиха, че едно от първите техни проекти за решение ще бъде за отпускане на военна помощ на Украйна. "Отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа (Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора), е всъщност отказ България да изрази пълна, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна", беше мнението на формацията.


"Изумително е, че на фона на икономическа криза в цяла Европа, Демократична България иска да ни тласне във войната. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа, обществената тежест на тази формация щеше да е друга", посочи президентът.
Държавният глава за пореден път повтори, че ще предоставя на партиите достатъчно време, за да определят принципи и приоритети, около които да се състави правителство. Радев подчерта, че е важно да има парламент.


По повод резултата от разговорите на европейските лидери в Прага президентът каза, че е проличало желание на ЕС да се справи с кризата, но конкретните решения ще се обсъждат на следващи срещи. "На 20 октомври Европейската комисия трябва да предложи стъпки, за да се овладеят цените на енергоизточниците и гарантиращи реформа на европейския пазар на газ", поясни Радев.


"Ако Европа солидарно не овладее растящите цени, кризата в енергетиката много бързо може да излезе от контрол и да прерасне в социална и политическа криза с всички последствия", предупреди той.


Подробности за разговорите на лидерите на страните от ЕС в Прага вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK