Исторически личности оживяват в новата инициатива на Агенция "Архиви"

Снимката е запечатала големия български поет, доброволеца подпоручик Димчо Дебелянов (първият вляво, прав). Поетът загива на Южния фронт край Демир Хисар, повеждайки в атака ротата си на 2 октомври 1916.

Снимката е запечатала големия български поет, доброволеца подпоручик Димчо Дебелянов (първият вляво, прав). Поетът загива на Южния фронт край Демир Хисар, повеждайки в атака ротата си на 2 октомври 1916.По повод Деня на българските архивисти - 10 октомври - Държавна агенция "Архиви" представя днес на ул. "Московска" 5 новите си инициативи, с които дава своя принос за "оживяването" на миналото и неговата презентация за широката публика в условията на новите технологични постижения. През тази година започва новата дигитална колекция, посветена на значими личности в българската история, информира институцията.


Представено е документалното наследство на Гоце Делчев и Константин Стоилов. Революционната дейност на Гоце Делчев е проследена чрез поредица от документи, писани от неговата ръка, които се съхраняват в документалните масиви на Централния държавен архив и в някои сродни културни институции.


Популяризиран е и видният български политик и дипломат от втората половина на XIX в. Константин Стоилов. Показано е огромното значение на бележития българин за развитието на нашата държава в икономически и особено във външнополитически план, както и достойното място, което тя заема в Европа благодарение на неговите усилия и способности.
Д-р Константин Стоилов е сочен от историците като най-образования държавник в българската история. Защитава докторат по право в Хайделбергския университет, а след това по гражданско право в Париж. Министър-председател през 1887 и от 1894 до 1899 година. Основател и лидер на Народната партия от 1894 до смъртта си през 1901 година.
Ще бъдат представени и новите постъпления, придобити от Централния държавен архив през последната година.


Откроява се Паметната книга за големия поет Пенчо Славейков, изготвена през 1940 г. от Българското академично дружество "Пенчо Славейков" Тя е подготвена за тържествата в чест на Пенчо Славейков, организирани от литературното дружество в Брунате (Италия). В рамките на тържествата е открита първата паметна плоча за поета върху фасадата на хотел "Белависта", където той завършва жизнения си път през 1912 г. Книгата съдържа пожелания и подписи както на участниците в тържествата на 24 май 1940 г., така и на редица посетители на "Белависта" и поклонници - българи и италианци, за времето 1940-1944 г.


Новата колекция запознава и с допълнителните постъпления към фондовете на политиците Г. М. Димитров и Иван Михайлов (Ванче), художника Иван Газдов, поета Младен Исаев и художника Светлин Русев, както и с новопостъпилия семеен фонд на Дянко и Младена Сотирови - представители на българската емиграция в Лондон и журналисти в радио "Свободна Европа".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK